Nieuwe regels voor gedrag burgers van Beijing

Het bestuur van Beijing wil hufters bestraffen en sociale burgers belonen voor hun gedrag op straat, en op internet.

Een scherm identificeert en registreert chauffeurs of voetgangers die het rood licht negeren in Beijing, (foto IC, China Daily)

Het stedelijk volkscongres van de Chinese hoofdstad is van plan om een einde te maken aan allerlei vormen van openbare overlast. Het systeem doet denken aan de gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes) die in België gelden. Alle verhoudingen in acht genomen natuurlijk: België telt 11,4 miljoen inwoners, de stad Beijing alleen al 21,5 miljoen.

Tegen wangedrag

En er zijn nog meer overeenkomsten en verschillen betreffende de mikpunten van de regelgeving. Die bewegen zich op het terrein van afvalverwerking, openbare orde, vervoer, leefbaarheid van de wijk, reizen, gedrag op internet en bij telecommunicatie. De doelwitten van de overlastregels variëren van de manier om een hond te houden (en uit te laten, waarschijnlijk) tot door rood licht rijden of uitgaan. Op straat spuwen, meer dan een zitplaats bezet houden in de metro, voorwerpen van het dak gooien en met ontblote buik over straat lopen zouden niet meer getolereerd worden.

Ontmoediging en aanmoediging

Voor inbreuken zullen boetes worden opgelegd die maximaal tot 1.000 yuan, iets meer dan 128 euro, kunnen oplopen. Anderzijds zal de stad werken met aanmoedigingspremies. Men wil een registratiesysteem opzetten om goed gedrag te kunnen belonen. Wie zich een sociaal correcte burger toont moet gemakkelijker een hukou (inschrijving) in de stad krijgen, of voorrang krijgen bij het zoeken naar een woning of gezondheidszorg. De bevolking is gevraagd om te reageren op een eerste ontwerp van aanpassingen aan het gemeentereglement.

‘Who’s afraid of the social credit system?’

Zo werkt Beijing aan een variant van het sociaal kredietsysteem. Voor het merendeel is de informatie die de grote media bij ons hierover geven zeer misleidend. Dat leidt tot vooroordelen. De Nederlandse China-expert Ed Sander probeert die misvattingen te bestrijden in artikelen en lezingen. Hij baseert zich hierbij onder andere op onderzoek van sinoloog Rogier Creemers (Univ. Leiden en Oxford).

China Daily, Wikipedia, chinatalk.nl

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *