De Chinese farmacoloog Tu Youyou (84) heeft haar Nobelprijs 2015 voor fysiologie of geneeskunde in Stockholm in ontvangst genomen.
‘De ontdekking van Artemisinine heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel. In de afgelopen 15 jaar zijn met een halvering van de mortaliteit bij malaria miljoenen mensenlevens gered’, dat is wat professor Hans Forssberg, lid van het Nobelcomité voor fysiologie of geneeskunde, heeft gezegd toen hij aan Tu Youyou de prijs uitreikte voor haar bijdragen aan de wetenschap.
Teamwerk
Samen met haar team heeft Tu Youyou een stof uit de plant Artemisia annua, de Zomeralsem, zoete alsem of qing hao kunnen halen die doeltreffend en levensreddend werkt in de bestrijding van malaria. De Chinese onderzoeker kreeg de helft van de Nobelprijs voor geneeskunde (420.000 euro). De andere helft werd gedeeld door William Campbell en Satoshi Omura, die samen een nieuwe therapie hebben ontwikkeld tegen infecties door parasitaire rondworm. Tijdens de ceremonie ontvingen nog andere laureaten hun prijs.
Toekomst voor traditie
Volgens een topman van de betrokken staatsdienst, Cao Hongxin, zal deze Nobelprijs de verdere ontwikkeling stimuleren van de traditionele Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine, TCM). Tu en haar team waren geïnspireerd door eeuwenoude geschriften over het gebruik van Artemisia annua bij de bestrijding van malaria. Zij hebben de voorschriften toegepast en onderzocht door de aanwending van moderne technologie en laboratoriumapparaten. Dat is volgens de Staatsdienst voor TCM de weg van de toekomst voor de traditionele geneeskunde. Het is daarbij zeer belangrijk om de essentie van de Chinese traditionele medische wetenschap te respecteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld al doordat China de internationale normen heeft bepaald voor acupunctuur en het gebruik van ginseng. China investeert voor meer dan 142 miljoen euro in research met betrekking tot TCM. Er zal worden nagegaan of de traditionele Chinese geneeswijzen ook op enige manier kunnen worden toegepast in de preventie, therapie en revalidatie bij hiv/aids, chronische leverinfecties en diabetes. Die investeringen en dat onderzoek krijgen ook een plaats in het 13e Vijfjarenplan.
Xinhua, China Daily, People’s Daily, Wikipedia
Tu Youyou is een onbekende in China tot ze de Nobelprijs won. Felicitaties voor haar, maar wel bedenkingen over de Chinese maatschappij.
China heeft een overvloed aan talenten. Die talenten krijgen vaak niet de invloed en de erkenning die ze verdienen. En zij die invloed en erkenning hebben zijn vaak niet per se getalenteerd. Ze zijn vaak opgeklommen omdat ze gepolitiseerd te werk gaan en hun guanxi gebruiken. Ik heb hierover al becommentariseerd ivm het tabaksgebruik in China:
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/regering-geeft-signaal-tegen-het-roken/
Het is zo in de academische wereld, maar ook in de politieke en zakenwereld. China moet hier een oplossing voor vinden als het een innovatief land wil worden. De essentiële voorwaarde voor innovatie is concurrentie in een marktwerking. Zonder deze voorwaarde (de meest getalenteerden krijgen de meeste middelen), geen innovatie.