Dit weekend vond in Genève een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) plaats om een handelsakkoord voor groene producten rond te krijgen. Dat lukte echter (nog?) niet. De EU en de VS spelen China de zwarte piet toe. Maar de schaduw van president-elect Trump hangt over het akkoord.
Vertegenwoordigers van 18 landen met een belangrijke economie (volgens andere bronnen 46 landen) kwamen samen om het Environmental Goods Agreement (EGA) voor te bereiden. Na twee jaar onderhandelen in de WTO was het de bedoeling eensgezindheid te bereiken rond een lijst van meer dan 200 groene producten die in de toekomst zonder of met lage invoerrechten verhandeld kunnen worden. Typische producten op de lijst zijn zonnepanelen, Led-lampen of airconditioning op zonne-energie.
De wereldwijde handel in groene producten bedraagt 1.000 tot 1.500 miljard dollar per jaar. Het gaat om producten voor schone en hernieuwbare energie, voor energie-efficiëntie, voor de controle van luchtvervuiling, voor afvalverwerking, behandelen van afvalwater, opvolgen van de kwaliteit van het leefmilieu en het bestrijden van geluidsoverlast.
De onderhandelingen werden gezamenlijk door de VS en de EU voorgezeten. Die hadden samen een lijst met 300 groene producten opgesteld. Maar op zondag legde China onverwacht een eigen verlanglijst voor. De Chinese lijst bevatte te veel wijzigingen om de onderhandelingen deze keer nog te kunnen afronden.
De Chinese onderhandelaar verklaarde dat China zich flexibel had opgesteld en geprobeerd had met de belangen van iedereen rekening te houden. Hij wil verder onderhandelen.
China zondebok?
Eurocommissaris Cecilia Malmström was erg ontstemd over het volgens haar laattijdige Chinese voorstel. Indien China eerder gereageerd had dan had men bij het voorstel met de Chinese desiderata rekening kunnen houden. Volgens haar wijkt de Chinese lijst sterk af van de Amerikaans-Europese lijst die al aan de andere deelnemers voorgelegd was. China schrapt bijvoorbeeld turbines voor windmolens, pompen en kleppen, allemaal prioriteiten op de Amerikaans-Europese lijst. Het voegt anderzijds bepaalde nieuwe items aan de lijst toe, zoals elektrische fietsen, die moeilijk aanvaardbaar zijn voor de EU. Mevrouw Malmström verwacht toch dat de besprekingen in 2017 verder gaan.
De Turkse onderhandelaar en minister van economie verklaart dat hij verbaasd was over het last minute initiatief van China. Veel landen hebben daar vragen bij. Maar volgens hem was er ook wel ongenoegen en onenigheid over de Amerikaans-Europese lijst, zo zouden Canada en Nieuw-Zeeland lijnrecht tegenover Japan en Taiwan staan.
De Amerikaanse hoofdonderhandelaar weigerde publiek commentaar te geven. Er hangt hoe dan ook een schaduw over een eventueel akkoord zolang niet duidelijk is of de nieuwe Amerikaanse president het zal willen honoreren.
Bronnen: AFP, South China Morning Post.