Tyfoons en regenstormen treffen China. Ondanks de noodmaatregelen en voorzorgen die steeds verbeterd worden vallen er ongelukkig genoeg nog steeds slachtoffers. Het meest recente cijfer is 33.
Met windstoten boven 200 km/h was Rammasun de ergste tyfoon in het Zuiden van China sinds Nora in 1973. Rammasun heeft op het eiland Hainan voor 4,7 miljard yuan schade aangericht, en ook voor 247 miljoen in de provincie Guangdong. Vooral op Hainan werden gebouwen beschadigd en bomen ontworteld. Daar vielen minstens 13 dodelijke slachtoffers en zijn nog personen vermist. 70.000 mensen zijn dakloos. 4.000 km² gewassen zijn vernield. In Guangxi vielen 9 dodelijke slachtoffers. In Yunnan ontstond er een modderstroom die 11 doden eiste. In totaal brengt dat het dodental op 33. Op de Filippijnen waren er zeker 94 dodelijke slachtoffers en zijn 110.000 mensen dakloos door dezelfde tyfoon. Terwijl Rammasun in Vietnam gaat uitdoven, volgt taifoen Matmo op de hielen. Voor Matmo verwacht men windsnelheden van 185 km/uur.
Het noorden van China wordt sinds juni door zware stortregens getroffen. De stad Beijing heeft woensdag een nieuw noodplan bekend gemaakt voor dit soort situaties. Diezelfde dag zorgde een wolkbreuk er voor dat 18 voertuigen op een parking onder water kwamen. In het district Haidian viel 50mm neerslag. In het district Changping vielen hagelbollen zo groot als pingpong balletjes. De schade bedraagt vijf miljoen yuan. De stad Beijing heeft na de ramp van juli 2012, waarbij 79 doden vielen, al een aantal maatregelen genomen tegen watersnood. Stortregens troffen verder nog de centrale provincie Hunan en de zuidwestelijke autonome regio Guizhou. Daar vielen 7 doden en zijn er zeven vermisten.5,5 miljoen mensen zijn getroffen en 288.000 werden dakloos. Alleen al in Hunan zijn 13.000 huizen vernield en 212 km² akkers zijn verloren.
Bronnen: China.org.cn, SCMP