Noodweer slaat toe in het zuiden van China. Het seizoen van de tyfoons is begonnen.
De hevigste tyfoon in 40 jaar treft vandaag het zuiden van China. De storm, die de naam Rammasun heeft gekregen, is geland op het eiland Hainan, een zuidelijke provincie. De wind zou een moorddadige snelheid van 200km/h bereiken. Het Nationaal Meteorologisch Centrum en het Observatorium van Hong Kong hebben de storm als een ‘super-tyfoon’ gekwalificeerd. Tienduizenden burgers zijn of worden geëvacueerd. Honderden vluchten zijn geschrapt, tienduizenden passagiers bevinden zich gestrand op de vliegvelden, ook het treinverkeer ligt stil. In sommige steden is het openbare leven (bouwplaatsen, scholen, winkels en fabrieken) lamgelegd.
De bevolking krijgt van de overheid tijdige en gedetailleerde informatie via de traditionele en de nieuwe media. De provinciale overheid van Guangdong heeft de hoogste staat van alarm voor noodweer uitgeroepen. Tot morgenavond blijven alle badplaatsen en toeristische plekken ontruimd en dicht. Alle vaartuigen hebben een vaarverbod gekregen. De meteorologen voorspellen het volgende vervolgparcours voor Rammasun: van Hainan naar Guangdong en Guangxi. Guizhou zou in mindere mate te lijden hebben van de storm, Hongkong blijft grotendeels gespaard. Hopelijk komt de voorspelling zeker voor Guizhou uit. De provincie heeft de afgelopen week al ontzettend veel te lijden gehad van overvloedige regens en modderstromen, met massale evacuaties, tien dodelijke slachtoffers en tien vermisten als gevolg. Het noodweer heeft veel schade toegebracht aan de economie. Ook in Hunan (centrum van China) heeft de overheid miljoenen mensen een tijdelijk onderkomen moeten bezorgen omdat daar zoveel regenstormen waren.
Tot en met zaterdag zullen hevige winden en regens het hele zuiden van China teisteren en blijft er gevaar voor hoge zeegolven en springtij. Rammasun zal naar verwachting uiteindelijk gaan liggen in het grensgebied met Vietnam. De tyfoon kwam donderdag vanuit de Filippijnen, waar hij 54 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Ook daar moesten tienduizenden hun woning verlaten. De materiële schade was enorm en praktisch heel Manila, de hoofdstad met zijn 12 miljoen inwoners, viel zonder stroom.
Bronnen: Xinhua, SCMP