Nog meer protest in Wukan na dode in cel(upd)

Er is misschien uitzicht op een oplossing voor het protest in Wukan dat erg grimmig werd nadat een vertegenwoordiger van de dorpelingen  in de cel overleden is. De incidenten in Wukan slepen al maanden aan.

Optreden van oproerpolitie


We meldden al in september de onrust in Wukan waar de bevolking protesteert tegen onteigeningen waarvan ze slachtoffer zijn. De dorpelingen klagen erover dat hen honderden ha grond werd ontnomen door lokale politici die onder een hoedje spelen met promotoren.
Xue Jinbo, een 42-jarige vertegenwoordiger van de dorpelingen die verdacht werd van het leiden van de gewelddadige protesten in september,  waarbij voor twee miljoen  schade aan een industriepark werd toegebracht, overleed de derde dag van zijn opsluiting in zijn cel.  Volgens de plaatselijke autoriteiten door een hartaderbreuk; die versie zou ook na een medisch onderzoek door de plaatselijke gezondheidsdiensten bevestigd zijn. De familie van het slachtoffer heeft echter verklaard dat het lichaam van de gevangene duidelijke sporen van mishandeling vertoonde.  Dit wordt door de plaatselijke autoriteiten ontkend, maar hitst vanzelfsprekend de gemoederen terug op. Zowel maandag als dinsdag kwamen er  6.000 dorpelingen op straat. Het dorp is afgezet door oproerpolitie die beschikt over waterkannonnen. De dorpsbewoners klagen dat ze al dagenlang zo goed als afgesneden zijn van de buitenwereld.  Volgens sommige berichten zouden zoekopdrachten naar Wukan via het internet geblokkeerd worden, maar een officiële krant zoals  Global Times is wel op de zaak ingegaan. In Nanfang Daily stond dat de overheid van Shanwei, waaronder het dorp Wukang valt, erkend zou hebben dat er problemen zijn met de verdeling van de opbrengsten van de verkochte gronden. De partijsecretaris en vicesecretaris van het dorp die al veertig jaar aan het roer stonden werden volgens deze krant afgezet wegens het naar hun hand zetten van de dorpsverkiezingen.
Op 15 december verspreidde China News Service  het bericht dat het stadsbestuur van Shanwei zou besloten hebben het betwiste vastgoedproject te stoppen. De rol van de lokale overheid van het dorp zal onderzocht worden.De burgemeester van Shanwei verklaarde dat toekomstige vastgoedprojecten alleen kunnen wanneer een meerderheid van de dorpsbewoners erachter staat. Of dit voldoende tegemoet komt aan de eisen van de dorpsbewoners zal moeten blijken.
Elk jaar grijpen in China naar schatting 90.000 dergelijke incidenten plaats, maar de laatste tijd worden de acties beter georganiseerd. Dit wordt geïllustreerd door Wukan waar de acties al sinds september aanhouden. Deze  incidenten komen ongelegen voor Guangdongs partijsecretaris Wang Yang die kandidaat is om volgend jaar toe te treden tot het permanent comité van het politbureau, het hoogste orgaan van de CPC: hij heeft een geluk index ingevoerd  die moet aantonen hoe gelukkig de bewoners van zijn provincie zijn. Dit is alvast niet het geval in Wukan, zo blijkt.
Bronnen SCMP, Guardian, Global Times

3 comments for “Nog meer protest in Wukan na dode in cel(upd)

  1. Het artikel roept bij mij een aantal vragen op:
    1. Als mensen in zo’n strak geleide dictatuur als China overgaan tot ‘gewelddadige protesten in september, waarbij voor twee miljoen schade aan een industriepark werd toegebracht’, dat vraag ik me af wat ze daartoe brengt?
    2. Ik las zojuist op CDT het verslag van een journalist die volkomen onterecht in een politie verhoor belandde. Hij kreeg na afloop netjes verontschuldigingen aangeboden, maar het werpt een smet op het chinese justitiele apparaat, en geeft aan dat mishandeling gebruikelijk is. En dat de dood van deze dorpsaanvoerder geen incident is.
    3.Moeten al de protesten, zowel fysiek als op het internet, niet geanalyseerd worden en leiden tot stappen die de corrupte en vaak criminele lokale besturen via rechterlijk ingrijpen bestraffen

  2. Interessante vragen. 1. Het standpunt van de overheid bij onteigeningen is duidelijk: de onteigende moet een billijke vergoeding krijgen, maar de winst op de verkoop is voor de staat. Wanneer sommigen minder dan billijk krijgen – dat lijkt hier het geval- is revolte normaal en moet het leiden tot compensatie. Maar de overheid wil uiteraard niet de indruk geven dat het volstaat boel te maken om meer dan een billijke vergoeding te krijgen. 2. De werking van politie en justitie: daar is nog veel werk aan en de Chinese overheid erkent het; je mag anderszijds ook niet naief zijn; ons politie- of justitiesysteem werkt ook niet zonder uitschuivers. 3. Meer corruptie is verbonden met meer markteconomie en meer privé-economie. Alle reële inspanningen die men sinds 25 jaar doet om corruptie te bestrijden kunnen het kwaad niet uitroeien, alleen indijken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *