Benny Tai, Chan Kin-man en Chu Yiu-ming, de stichters van de Occupy Central beweging in Hongkong hebben zich zoals aangekondigd dinsdag samen met kardinaal Zen aangegeven bij de politie. Daarmee komt het protest in een nieuwe fase.
Het protest in Hongkong krijgt steeds minder begrip van de bevolking die vindt dat een minderheid na meer dan twee maanden genoeg het openbare leven verstoord heeft. De leiding is nu in twee groepen uiteengevallen. De radicale studentenbeweging wil verder protesteren, gaat gewelddadige confrontaties aan met de politie en één van hun leiders is, samen met vier vrienden, in hongerstaking. Deze groep hoopt dat gewelddadige confrontaties de publieke opinie terug in hun voordeel zullen laten keren.
De andere groep beseft dat verder straatprotest eerder tegen hen werkt en roept op om dat stop te zetten. Door zich bij de politie aan te geven als formele verantwoordelijken voor een beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid die de overheid al een hele tijd als ‘illegale actie’ omschrijft, hopen ze wellicht op een juridisch vervolg waaruit zij in de ogen van de publieke opinie als morele overwinnaars komen of alleszins op mogelijkheden om de strijd op het politieke vlak verder te zetten. Ze verklaarden dat ze door zich aan te geven ‘engagement en verantwoordelijkheid’ wilden tonen en dat ze van plan zijn Occupy om te vormen tot een blijvende maatschappelijke beweging. Opvallend is dat ook kardinaal Zen nu op de voorgrond treedt. De katholieke kerk in Hongkong steunt het protest actief sinds het begin.
Aan het politiebureau stonden supporters van de Occupy-leiders maar ook tegenbetogers met borden waarop ze hun opsluiting vroegen.
Nu Occupy het straatprotest opgeeft is het onwaarschijnlijk dat de radicale studenten nog lang kunnen verder gaan, hoewel ultieme confrontaties met de politie niet uitgesloten zijn. Het protest in Mong Kok is opgeruimd, maar er blijven kampen in Causeway Bay en aan de overheidsgebouwen van Admiralty; daar zijn nog enkele honderden studenten. Ook bij hen is er discussie of de actie op straat door gezet kan worden. Joshua Wong, de leider van de scholierenbewegig Scholarism is samen met andere scholieren in hongerstaking gegaan om nieuwe onderhandelingen met de regering van Hongkong te eisen.
Bronnen: BBC, SCMP