Greenpeace China waarschuwt dat er grote hoeveelheden gevaarlijk chroomafval opgestapeld liggen, tot één miljoen ton, wat risicos op rampen inhoudt.
Deze maand werd bekend dat in Yunnan een fabriek 5.000 ton onbehandeld chroomafval illegaal gedumpt had langs wegen en in de bergen; de zaak kwam aan het licht door abnormale veesterfte. Het grondwater nabij de stortplaatsen bevatte 242 keer meer chroom in de meest schadelijke vorm dan toegelaten.Chroom tast een aantal organen, zoals de nieren, ernstig aan en is ook kankerverwekkend. Het is wereldwijd de gevaarlijkste vervuiling na lood en kwik.
Uit een nationaal onderzoek bleek dat er in 2004 vier miljoen ton onbehandeld chroomafval zou liggen in heel China. In 2004 werd besloten dat dit allemaal veilig moest opgeruims izjn tegen einde 2010. In Yunnan heeft men dat ‘veilig’ blijkbaar vrij geïnterpreteerd. Volgens de website van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming is Yunnan niet alleen. Veel van het schadelijk afval werd gedumpt zonder eerst behandeld en onschadelijk gemaakt te zijn; vervuiling van bodem, grond- en oppervlaktewateren is het gevolg. Van de vier miljoen ton afval zou volgens een rapport over de toestand van het leefmilieu slechts 3 miljoen behandeld zijn en bleef 1 miljoen ton onbehandeld.
China is de grootste producent ter wereld van chroom, met jaarlijks 300.000 ton. Chroom wordt gebruikt in veredeld staal, lederbewerking en fietsonderdelenen. Een deel van de productie gebeurt nog met verouderde technologie waarbij men voor elke ton zuiver chroom 3 tot 5 ton afval heeft.
Greenpeace China roept de regering op onmiddelijk een inventaris te maken van de probleemgevallen en bewarende maatregelen te nemen voor de volksgezondheid.