De ontwikkelingslanden, China op kop, lopen in op de ontwikkelde wereld wat betreft onderzoek en ontwikkeling. Enkele voorbeelden van groene technologie illustreren dat. Op academisch niveau floreert dan weer de samenwerking.
In 1990 gebeurde 95% van alle research in de wereld in de USA , Europa en Japan; in 2007 was dat gezakt naar 76%, aldus een Unesco rapport. In 2007 besteedde Japan 3.4 % van zijn BNP aan onderzoek en ontwikkeling. Zuid-Korea is een nabije achtervolger, terwijl de USA als derde op 2.7% blijftsteken. De EU zat op 1,8% en China bereikte bijna 1,5%., nog altijd een stuk beter dan Brazilie en Rusland (1,1%) of india (0,8%) . Het objectief voor China is 2.5%.
Hoewel China dus relatief minder uitgeeft dan de USA en EU, staat het wel op het punt hen voorbij te steken in aantal wetenschappers.wetenschappers, namelijk 1.5 miljoen. Dat is tienmaal meer dan India, dat nochtans een reputatie heeft in informatica.
Op het gebied van wetenschappelijke publicaties en internationale patenten slinkt de voorsprong van de traditionele landen eveneens maar zijn ze nog lang niet bijgebeend. Chinese wetenschappelijke artikels, ook die in het Engels, zijn in verhouding ook veel minder gekend in het Westen.
Wat dit allemaal in de practische realiteit betekent blijkt ondermeer hieruit:
De Amerikaanse staatssecretaris voor energie , Steven Chu (!), trok vorige week aan de alarmbel. De USA zijn bezig het leiderschap in groene technologie te verliezen aan China. Het Department of Energy vermeldt volgende domeinen waar de USA dreigen achter te lopen:
– Ultra hoogspanningslijnen; zo voert China nu grote hoeveelheden electriciteit naar Shanghai over een afstand van 2000 kilometer, veel verder dan de USA doen.
– Hogesnelheidstreinen; China heft nu al de snelste trein en het grootste hogesnelheidsnetwerk.
– Geavanceerde steenkooltechnologie; China bouwt grote aantallen supercritische en ultrasupercritische steenkoolcentrales, de meest efficientste en schoonste die nu bestaan; China is bezig met het snel practisch realiseren van ondergrondse steenkoolvergassing en opvang van CO2
– China heeft 30 kerncentrales in aanbouw en doet veel onderzoek naar reactoren van de vierde generatie
– De Chinese overheid gaat 17 miljard dollar investeren in zuiniger en alternatieve voertuigen; in 2020 moeten er ( miljoen alternatieve voertuigen rijden en 15 miljoen extra-zuinige gewone voertuigen.
– China installeert sneller windmolens dan enig ander land en produceert 40% van de zonnecellen in de wereld
– China heeft vorige maand de snelste supercomputer ter wereld gelanceerd;de USA hebben wel nog veel voorsprong in het gebruik van deze computers voor wetenschappelijk onderzoek
Het was wel niet allemaal kommer en kwel voor Chu. De USA hebben goede vooruitzichten in het produceren van revolutionnaire ‘metaal-lucht’ batterijen voor voertuigen waarmee men 800 km ineens zou kunnen afleggen, veel meer dan met de beste nu gebruikte lithium batterijen. En aan het Caltech instituut hoopt men op een doorbraak om met zonlicht water en CO2 om te zetten in benzine, een gigantische stap vooruit in biobrandstoffen.
Sommige Amerikanen bereiden zich goed voor op de opkomst van China. Getuige dit bericht in het tijdschrift van het gerenommeerde Mlassachusetts Institute of technology (MIT)
MIT gaat heeft een langetermijnstrategie om zijn banden met de Chinese wetenschappelijke wereld versterken.Het werkt samen met talrijke universiteiten, en heeft het aantal beurzen om studenten naar China te sturen opgetrokken van 50 naar 200. Sinds 2008 bestaat er een MIT–Greater China Strategy Working Group.Samenwerking wordt ondermeer gezocht in duurzame urbanisatie, klimaatsverandering, uitputting van grondstoffen, en bestrijden van ziekten. In 2010 werd een gezamenlijk Centrum voor Theoretische Computerwetenschappen opgezet met Qinghua in Beijing en de Chinese Universiteit van Hongkong. Met Jiaotong in Shanghai wordt een gezamenlijke cursus “energie” voor managers opgezet. In 2009 was er al een akkoord over onderzoek naar koolstofarme economie met Qinghua en Cambridge.
Vroegere akkoorden sinds 1996 sloegen steeds op management cursussen. Intussen wordt het department Chinese studies aan het MIT ook gevoelig versterkt.Chinezen zijn ook de grootste groep buitenlandse gediplomeerden van MIT.