
illustratie bij Trump drops a nuclear bomb on China, but China is not blinking
Op ChinaSquare vindt u een analyse van hoe Beijing reageert op de invoertarieven, een oorlog die Washington is begonnen. Redacteur Frank Willems put hiervoor uit Chinese en internationale bronnen. Op de leestafel liggen ook meningen van individuele, onafhankelijke Chinese waarnemers.

INSIDE CHINA
How China Will Respond to the Extra 50% Tariff?
Fred Gao van de substack Inside China publiceert voorspellingen van een belangrijke influencer over hoe China zal reageren op de Trumpiaanse cascade van anti-Chinese invoertarieven. Gao introduceert dit zo: ‘De vooraanstaande Chinese internet-opiniemaker Liu Hong, ook bekend als “Niu Tan Qin” (牛弹琴), heeft mogelijke antwoorden geschetst. Als adjunct-hoofdredacteur van Xinhua Net en directeur van het Social Media Communication Center heeft Liu een grote invloed op het Chinese internet en heeft hij goede connecties met verschillende regeringsdepartementen. In zijn meest recente analyse onthulde hij dat China zes specifieke tegenmaatregelen heeft voorbereid om de extra invoertarieven aan te pakken. Deze inhoud lijkt sterk op die van een ander bekend Chinees social media-personage, Tuzhuxi (Chairman Rabbit). Pekingnology geeft daar de Engelse versie van’.

INSIDE CHINA
Wu Ge Urges Government to Prioritize CPI Stability
Fred Gao voorziet net als de meeste waarnemers dat China andere markten zal zoeken en zich nog meer zal openstellen in reactie op de invoertarieven. Hij vraagt echter ook aandacht voor de maatregelen die China verder zal nemen om de binnenlandse situatie te versterken. Van hoe dat politiek zal gebeuren kregen wij een indruk met de scholing rond de acht-puntenregulering. Over hoe dat op economisch terrein moet loopt er al een tijd een debat over inflatie, consumptie en vastgoed. Volgens Inside China heeft de belangrijke econoom Wu Ge daar een interessante, maar uitdagende visie op: niet langer alleen focussen op het bbp, maar ook werken aan de consumptieprijsindex.

THE EAST IS READ
Yao Yang says Chinese companies will invest massively abroad
Yao Yang is hoogleraar aan de Peking University, directeur van het China Economic Research Center en hoogleraar aan de National School of Development (en was in 2018 bij ons te gast op Manifiesta!). De gereputeerde econoom is van mening dat Trump een grote impact heeft. Azië ïs echter meer verenigd geraakt. Bovendien ziet Yao Yang een grote kans in het feit dat het Amerikaanse neo-protectionisme Chinese bedrijven onbedoeld aanmoedigt om in het buitenland uit te breiden. Yao’s boude oordeel luidt: ‘als we 10 tot 20 jaar vooruit kijken, zullen Chinese bedrijven een China overzee creëren’. Over onofficieel gesproken…

CHINA TRANSLATED
Trump drops a nuclear bomb on China, but China is not blinking
Robert Wu, een jonge ondernemer, heeft allerlei oneerbiedig commentaar. Hij merkt dat de beleidsmakers in de VS zichzelf – ‘in hun echokamer over de neergang van China’ – ervan hebben overtuigd dat China economisch in de problemen zit. Maar Wu heeft er alle vertrouwen in dat China ‘zonder verpinken de bombardementen van Trump’ zal weerstaan. Wat hem bijvoorbeeld die zekerheid geeft is het bericht dat de PBoC, de centrale bank van China, de markt zal ondersteunen door ETF’s te kopen. (ETF’s, ook wel trackers genoemd, zijn beleggingsfondsen die een bepaalde index volgen). Toegegeven, Wu is niet alleen zelfverzekerd, hij kan het ook hebben dat hij zich soms een keertje vergist, zie het tweede deel van zijn post.
Copyright matters
disclaimer afbeeldingen en foto’s
Foto Liu Hong via Baidu
Foto Fred Gao via substack Fred Gao
Foto Yao Yang Wikimedia Commons
Foto Robert Wu en tekening van Trump in het amusemementspark: substack Robert Wu