Ontwikkeld Shanghai wil wereldwijd financieel centrum worden

Shanghai heeft voor het eerst de grens doorbroken als stad met een ontwikkelde economie hoewel al 15 andere Chinese steden dit voordeden. De stad waar de diensten al 69 % van het brp bijdragen, wil zich ontpoppen als een internationaal financieel centrum van wereldklasse.

Het brp/bewoner te Shanghai heeft 135.000 yuan of 20.135 $ bereikt, net boven de 20.000 $ grens die geldt als de drempel van een ontwikkelde economie. Het stedelijk brp bereikte vorig jaar 3,27 biljoen yuan of 480 miljard $ en overvleugelde daardoor het bnp van Thailand dat in 2017 455 miljard $ bedroeg. Hoewel Shanghai de andere steden voor is qua totaal brp, toch komt het qua brp/hoofd na 15 andere Chinese steden die de drempel van 20.000 $/hoofd hebben bereikt. Daarbij is Shenzhen koploper met 193.000 yuan/hoofd gevolgd door Nanjing met 142.000 yuan/hoofd en Hangzhou met 152.000.

Naast het bnp/hoofd zijn er natuurlijk nog andere indicatoren die de sterkte en duurzaamheid van een economie bepalen: de economische structuur, de efficiency en technologische innovatie zijn ook belangrijk. Wat de economische structuur betreft, dragen de diensten te Shanghai al voor 69% bij tot het brp. De tertiaire sector steeg vorig jaar met 8,7%, de secondaire sector met 1,8% terwijl de primaire sector achteruit boerde met 6,9%. Tot zover de recentste cijfers van de Statistische Dienst te Shanghai.

Financiën

De stad wil echter een financieel centrum worden van wereldklasse. De basis infrastructuur om dit doel te bereiken is al gelegd. Maar qua ‘soft power’ hinkt Shanghai nog achterop bij het aantrekken van talent en buitenlands kapitaal in vergelijking met New York en Londen. Dit zijn de terreinen waar Shanghai een tandje moet bijzetten. Eind april 2018 bedroegen de totale activa van de buitenlandse banken maar anderhalf biljoen yuan of 10% van alle bancaire activa in de metropool. Nog steeds maakt hoog technologisch maakwerk zoals scheepsbouw een groot deel uit van het brp.

Containerhaven

De haven die bestuurd wordt door Shanghai International Port (Group) heeft meegedeeld dat vorig jaar 42 miljoen standaard containers werden overgeslagen, een vooruitgang met 4,4%. Dit zou betekenen dat Shanghai voor het negende jaar op rij ’s werelds grootste containerhaven is. Daarnaast behandelde Shanghai International Port 561 miljoen ton vracht wat zowat stationair is in vergelijking met vorig jaar. De nettowinst voor de aandeelhouders bereikte 10 miljard yuan wat 10% minder was dan het jaar voordien.

Global Times, Xinhua

9 comments for “Ontwikkeld Shanghai wil wereldwijd financieel centrum worden

  1. Wil Shanghai een echte wereldstad worden, dan moet China ervoor zorgen dat buitenlands talent gemakkelijker legaal in China kan werken.

    Maar het tegenovergestelde is nu het geval. Werkvisums zijn sinds enkele jaren steeds moeilijker te krijgen, zelfs voor hoogopgeleide werkkrachten. Dat ik hier met mijn eigen ogen.

    Zo is er een paradox tussen het pleiten van internationale openheid en samenwerking (met o.a. BRI) en het sluiten van de eigen grenzen.

  2. Waarom zou China hoog opgeleide buitenlanders in dienst nemen waarneer voor hetzelfde prijs Chinese die in een buitenlandse school zijn afgestudeerd terug zijn gekomen. Deze mensen vragen alleen maar de Shanghai hukou ervoor terug.

  3. Wil je een wereldstad worden, dan maakt het niet uit of dat menselijk kapitaal uit China of elders komt.
    Trouwens een hukou verkrijgen in Shanghai is bijna onmogelijk, tenzij je miljoenen bezit of een doctoraat hebt. Enkel hoogopgeleide werknemers kunnen in het beste geval een 工作居住证 (verblijfsvergunning) aanvragen, maar kunnen hun kinderen wel niet naar het stedelijk onderwijs sturen, enkel naar slechtere private scholen.

  4. Dat is niet juist. Een Shanghai-hukou aanvragen en krijgen is een moeilijk en duur proces, tenzij je over de juiste punten beschikt. De meeste hoogopgeleiden beginnen er zelfs niet aan. Een klein beetje betaling om tot een overheidsschool toegelaten te worden ? Rond 2015 is de praktijk in de meeste stadsdistricten veel strenger, het bezit van een appartement is een van de voorwaarden, en dat is heus niet zomaar een beetje geld. De Chinese samenleving is,een klassesamenleving geworden, waarin ongelijkheid bewust door de overheid in stand gehouden wordt. En dan heb ik het nog niet over de 低端 laaggeschoolde populatie in de gtote steden, die door de overheid als vuil behandeld wordt, zonder rechten.

  5. Iemand met een stads hukou betaalt meer belastingen dan iemand met een dorps hukou. Kan dat niet zeggen over mensen die een huis huren in achterstandwijken in Belgie en NL. Zulke mensen betalen dezelfde belasting, maar moeten hun kinderen naar een zwarte school sturen met groeve criminaliteit en luie leerlaren. Klassemaatschapij met een kleurtje zeker.

  6. Een stadshukou is niet de enige manier om van de stedelijke sociale voorzieningen (mits betaling v. belastingen) te genieten. De meeste hooggeschoolden vragen een verblijfsvergunning aan en krijgen zo ziekteverzekering en pensioen (maar geen gratis onderwijs). Het probleem is dat mensen met een plattelandshukou vaak geen (of beperkt) arbeidscontract hebben, geen appartement bezitten en in illegale huurpanden leven. Dus ook geen belastingen betalen en dus niet naar de goede ziekenhuizen kunnen gaan of een pensioen kunnen opbouwen. Een migrant die Europa binnenkomt, kan een aanvraag indienen bij de bijstand-OCMW, heeft recht op ziekteverzekering, etc. Dat is toch wel een heel groot verschil.

  7. Dat is de reden van Brexit en het begin van het uiteenvallen van de EU. De zigeurners die in illegale kampen wonen kunnen een uitkering vragen. Het probleem met Beijing en Shanghai is dat daar ook de grote tv en film en muziek en kunst industrie zit. Waar mensen die zulke dromen op een illegale huurwoning en illegaal straat verkoper worden.

  8. Wat is het verschil tussen discriminatie en tolerantie van arme migranten dan? In Londen kunnen ze geen geld verdienen als straatverkoper of artiest zonder juiste vergunningen. Dan zijn ze verplicht een groot deel van hun geld voor huur aan een legale woning die elke moment in brand kan vliegen. Komt door een bedrijf wat geld had gegeven aan een partij bij verkiezingen om te zorgen hun brandbare isolatie materiaal verplicht wordt geïnstalleerd op zulke legale woningen. In China kunnen deze mensen zomaar illegale dingen verkopen op straat zonder vergunningen of te worden gecheckt op veiligheid van hun eten die ze maken. Zetten hun kraampje zomaar neer waar het een verkeershinder wordt en mensen lastig vallen met hun verkoop. Ziet er naar uit dat de overheid te tolerant is voor zulke migranten die geen belastingen betalen en nu ook gratis dit en dat willen. Als China de EU wet navolgt komen er waarschijnlijk rellen op straat tussen oorspronkelijk bewoners en migranten. Lang leve de democratie dan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *