OogGetuige is een vaste rubriek op ChinaSquare. In samenwerking met Gordon Dumoulin (immigrant en dankbaar te gast in China) en zijn blog 5iZ brengen we info over de actualiteit van het dagelijks leven. Doel: een objectief en breder perspectief bieden op China.
De hoofdstad van China is over de hele wereld om vele redenen bekend, maar het zal voor de meesten misschien een verrassing zijn dat de stad de op een na beste hoofdstad van de G20 is voor vogels (na Brasilia).
Volgens het Gemeentelijk bureau Bosbouw & Parken van Beijing verwacht de stad dat er de komende maanden meer dan 3 miljoen trekvogels komen overwinteren. Sinds september hebben natuurmonitoringsstations in de hele stad meer dan 640.000 wilde vogels gerapporteerd en voor nog eens meer dan 13.000 vogels observatiegegevens ingediend.
Meer dan 500 vogelsoorten leven in de gemeente Beijing. Rijke wetlands zoals het Miyun Reservoir en Wild Duck Lake, dichtbegroeide bergen, graslanden en de vele stadsparken maken van Beijing een uitstekende accommodatie voor stand- en trekvogels. Ook de belangrijkste beschermde vogels van China verschijnen in Beijing, zoals de Grote Trap eerder dit jaar in het Tongzhou-district.
Niet alleen vogels maken hun permanente of tijdelijke verblijfplaats in de gemeente, Beijing herbergt ongeveer 60 soorten zoogdieren, 30 soorten amfibieën en reptielen, 170 soorten vlinders en 60 soorten libellen en waterjuffers.
Zelfs de Bengaals Tijgerkat (Prionailurus bengalensis) is in het noorden in de bergen van Beijing gesignaleerd.
Beijing anders bekeken
Lees veel meer over vogels, vogels kijken en andere dieren in Beijing op de website Birding Beijing
Bronnen: Birding Beijing, China Daily, Wikipedia, Vogelbescherming.nl
Foto’s: China Daily, CGTN, Xinhua, Weibo
Het laatste fruit van 2021: de vrucht van het succes
Twee weken geleden was Gordon in de Zoo van Beijing. Hij bedacht het volgende: Beijing en het noorden van China hebben al sneeuwstormen gehad en de meeste bomen zijn ontdaan van hun bladeren, klaar voor een winterslaap. Maar er is op dit moment nog steeds één vrucht die trots aan de kale boomtakken hangt, oranje en mollig, met spattend vruchtvlees en sap wanneer ze uiteindelijk rond het einde van deze maand of zelfs nog in december valt (maar zoveel vruchten zullen er niet vallen, want rond deze tijd gaan de mensen erop uit om ze te plukken).
柿 (Shì) of Persimmoen (Diospyros kaki), ook wel kaki genoemd (maar deze naam is ook van toepassing op andere soortgelijke diospyros-soorten over de hele wereld) is een oude vrucht in China en werd populair onder de dynastie van de Qin en de Han (221 voor onze tijdrekening tot 220 van onze tijdrekening). Onder de Tang (618 – 907) werd ze op grote schaal gekweekt. De Persimmoen werd in de 7e eeuw geïntroduceerd in Japan, waar het een nationale vrucht is geworden en later in andere landen in Azië. In de late jaren 1800 werd de vrucht geïntroduceerd in de VS en andere delen van de wereld. De vrucht wordt aanbevolen in Traditionele Chinese Geneeskunde voor hoge bloeddruk en ze zit boordevol vitamine C, bètacaroteen (voor vitamine A) en vezels.
Zakelijk succes en vier sterke kanten
Vanwege de bederfelijkheid worden de vruchten meestal direct na de oogst gedroogd, ingevroren of verwerkt tot jam of cake om in de winter te worden geconsumeerd. De persimoen mag niet onrijp worden gegeten vanwege de hoge hoeveelheid tannines die pas bij volledige rijpheid tot acceptabele niveaus dalen. De naam 柿 (Shì) kun je vergelijken met het woord voor ‘zakendoen’ en de vrucht is het symbool voor succes in zaken en in je loopbaan. Een persimmoenboom wordt vaak geplant in tempeltuinen, omdat hij vier sterke kanten heeft: een lang leven; hij trekt de vogels aan; is schaduwrijk en vrij van plaagdieren.
Een persimmoen, een dennenboom en een sinaasappel wensen u geluk in 100 businesszaken
(百事吉利).