OogGetuige: 40.000 Chinese genealogieën onder één dak…

40.000 verschillende genealogieën (stambomen), 300.000 boeken, 456 achternamen onder 1 dak in de nieuwe verblijfplaats van de Chinese voorouder-archieven

genealogie

De nieuwe enorme East-vestiging van de Shanghai Library, die afgelopen herfst in het Pudong-district werd geopend, staat vooral bekend om zijn architectuur (van architect Chris Hardie), zijn omvang, exposities en diensten. Echter een van de oorspronkelijke drijvende krachten achter de bouw van de nieuwe bibliotheek was om te voorzien in een nieuw thuis voor misschien wel ’s werelds beste verzameling Chinese genealogieën.

Eeuwenoud

Sommige geleerden beweren dat de praktijk van genealogische archieven tot 3000-3500 jaar geleden teruggaat, tot de Shang-dynastie (1600-1046 voor onze tijdrekening), maar piekte rond 220-581 (van onze tijdrekening), de tijd van de Wei, Jin en de Noordelijke en Zuidelijke dynastieën. In een tijdperk dat werd gedomineerd door machtige clans, waren genealogieën een essentieel middel om familiebanden, bloedverwantschappen, huwelijksallianties en zelfs bureaucratische functies tot stand te brengen.

genealogie

Top 100

Wist u dat de top 100 van Chinese achternamen bij ongeveer 85% van de Chinese bevolking voorkomen (bij een totaal van ongeveer 4.000 achternamen). En de top 5 Chinese achternamen (王 Wang, 李 Li, 张 Zhang, 刘 Liu, 陈 Chen) zijn ook ’s werelds meest voorkomende achternamen, elk met 70-100 miljoen dragers wereldwijd.

Het volk in zijn achternamen

老百姓 (Lǎo Bǎi Xìng); letterlijk. ‘Oude Honderd Achternamen’ is een oude en traditionele term die het Chinese volk beschrijft. Een term afkomstig uit de vroege Song-dynastie (960-1279)

genealogie

Lees meer in Sixthtone over de cultuur, archieven, overleveringen en verhalen van Chinese genealogie gedurende millennia tijdens de verschillende dynastieën:

https://www.sixthtone.com/news/1012694

alle foto’s komen uit Sixthtone (disclaimer)

xxxx

Deze aflevering van OogGetuige is overgenomen van https://www.5iz-china.com/ in goede samenwerking met onze correspondent in Beijing Gordon Dumoulin