OogGetuige: een speciaal weekend in China

Afgelopen weekend werd zaterdag de ‘officiële eerste dag van de lente’ gevierd, en zondag het Lantaarnfeest.

Lantaarnfeest
foto Xinhua disclaimer

立春(lì chūn) het officiële begin van de lente volgens de Chinese lunisolaire kalender viel dit jaar op zaterdag 4 februari, terwijl zondag 5 februari 元宵节 (yuánxiāo jié) het Lantaarnfeest werd gevierd, de laatste dag van het lentefeest (of Chinees Nieuwjaar).

Loempia’s

Op de markt vind je overal sojascheuten dit weekend als een teken van het verwelkomen van de lente. Mensen bakken pannenkoeken of broodjes met de scheuten. Beter en toepasselijk bekend in het Engels als springrolls (‘lentebroodjes’). Bij ons bekend als loempia’s.

Lantaarnfeest
foto Xinhua disclaimer

Kleur en smaak

Tijdens het eeuwenoude Lantaarnfeest zijn er typische lantaarnmarkten, vooral bij tempels. Mensen proberen raadsels op te lossen waarmee de lantaarns (lampionnen) zijn beplakt. Er wordt Tangyuan (汤圆 tangyuan), ook wel Yuanxiao (元宵, yuán xiāo) genoemd, gegeten. Balletjes kleefrijst gekookt in een zoete soep. De balletjes zijn meestal gevuld met bruine suiker, sesamzaadjes, pinda’s, walnoten of een pasta van rode bonen of rode dadels. Leeuwen- en drakendansen* zijn populair tijdens het Lantaarnfeest.

Algemeen en specifiek

De viering van het Lentefeest (Chinees Nieuwjaar) duurt 15 dagen vanaf nieuwjaarsdag tot de eerste volle maan van het nieuwe jaar, dit jaar het jaar van het waterkonijn waarop het Lantaarnfeest wordt gevierd. Tijdens de periode van 15 dagen vinden er veel lokale specifieke vieringen plaats in verschillende regio’s van China.

De vuurdraak in Jieyang (Li Hao/Global Times) disclaimer

Vuurdraken in Jieyang

Hier zie je de dans van vuurdraken in de kustplaats 揭阳市 Jieyang in de provincie Guangdong, die vorige week dinsdag plaatsvond. De dans wordt al ongeveer 600 jaar in de stad vertoond op de 10e dag van het nieuwe jaar.

Bewerkte vertaling van https://www.5iz-china.com/post/a-special-weekend-in-china, een bijdrage van ooggetuige Gordon Dumoulin.

*Kijk uit voor een verkeerd idee van de draak 😉:
op Wikipedia legt een kenner het volgende uit ‘Er zijn een paar duidelijke verschillen tussen de draken uit het Oosten en de draken uit het Westen: Chinese draken spuwen geen vuur, ze hebben geen vleugels, maar kunnen vliegen met behulp van magie en ze kunnen van vorm en grootte veranderen. Deze draken zijn geen knorrige, gevaarlijke of hebberige schepsels. Ze zijn vrolijk, wijs, vriendelijk en hulpvaardig en dragen volgens sommigen een parel met magische eigenschappen in hun baard, de zogenaamde drakenparel.