"Ook in mensenrechtenkwesties vasthouden aan dialoog"


China blijft gekant tegen het oplossen van mensenrechtengeschillen via het Internationaal Strafhof. Ook met betrekking tot Korea.

Eergisteren heeft een commissie van de VN uiterst zware beschuldigingen geuit over schendingen van de mensenrechten in de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord- Korea). China heeft zich nog niet uitgesproken over de inhoud zelf van het rapport of over de manier waarop het tot stand is gekomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft echter wel, bij monde van woordvoerder Hua Chunying, commentaar gegeven op het voornemen om de kwestie voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen. ‘Een dergelijke actie is niet van aard de situatie in een land waartegen ze gericht is te verbeteren.(…) China is en blijft voor de oplossing van meningsverschillen over de mensenrechten via een constructieve dialoog en samenwerking gebaseerd op gelijkheid en wederzijds respect.’ Hua bracht dit naar voren tijdens een van de internationale persconferenties die Buitenlandse Zaken twee keer per week geeft. Op de vraag of China een veto zou uitspreken als de Veiligheidsraad het rapport zou bespreken en voorstellen maatregelen te nemen, weigerde Hua te antwoorden, omdat het volgens haar een puur hypothetische kwestie is op dit moment.

Hua Chunying

Hua Chunying

Scherper en duidelijker was de Chinese reactie tegen uitspraken van de VN-onderzoekers dat Beijing wellicht medeplichtig zou zijn aan misdaden tegen de menselijkheid als het emigranten  en overlopers uit Noord-Korea zou terugsturen. ‘Dat is een onredelijke kritiek die we natuurlijk niet kunnen accepteren’, aldus Hua. ‘Wij noemen deze mensen geen vluchtelingen, maar  illegale Noord-Koreaanse migranten (…) en behandelen hen overeenkomstig internationale en nationale wetgeving en op basis van humanitaire principes.’

Chinese betrekkingen met de beide Korea’s

Veertig politici uit de Republiek Korea (Zuid-Korea) brengen deze week een bezoek aan China en zullen Chinese leiders ontmoeten, onder andere Xi Jinping, en ze zullen uitgebreid praten met Zhang Dejiang. Deze laatste is lid van het hoogste machtsorgaan, het permanent comité van het Politiek Bureau, voorzitter van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement, en een Korea-specialist. Hij heeft onder andere in Noord-Korea gestudeerd. De Zuid-Koreaanse parlementaire delegatie, met leden van de regerende partij en van de oppositie, is de grootste sinds 1992, het jaar waarin China en Zuid-Korea diplomatieke betrekkingen aanknoopten. De viceminister van Buitenlandse Zaken van China brengt dan weer een bezoek van vier dagen aan Noord-Korea. Hij zal diplomatieke besprekingen hebben daar. Op de agenda staan: de verhouding tussen de beide landen, de situatie in de regio en ‘andere gemeenschappelijke interessepunten’. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het louter om een afgesproken regelmatige communicatie. Op zaterdag nog feliciteerde China de beide Korea’s omdat ze onlangs een overeenkomst hebben gesloten om families de mogelijkheid tot hereniging te geven, elkaar niet langer te belasteren en om door te gaan met besprekingen op topniveau.

Bronnen: Xinhua, SCMP
video  http://news.xinhuanet.com/english/video/2014-02/18/c_133123777.htm

2 comments for “"Ook in mensenrechtenkwesties vasthouden aan dialoog"

  1. Een inhoudelijke reactie is well op z’n plaats. De beschuldigingen zijn niet gering.

  2. het is waar dat er erg veel illegalen noord-Koreanen in China zitten. meestal als slachtoffer van mensenhandel. maar meestal willen die niet naar zuid Korea, want dan worden ze als verrader gezien in noord Korea en kunnen ze nooit meer terug keren naar hun familie. en wat willen de zuid Koreaanse overheid van deze illegalen nou. ze willen hun ook niet. laten we eerlijk zijn als noord en zuid herenigen. zou de zuiden economisch erg veel schade aan leden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *