De partij- en regeringstop hebben een toekomstplan voor Pudong Shanghai opgesteld op langere termijn. Pudong moet een pionier worden in de dubbele circulatie, maar ook een internationaal financieel centrum. Het is vooral de Lingang-subzone die almaar belangrijker gaat worden.
In 2019 wilden de hoogste autoriteiten dat Shenzhen het lichtend voorbeeld werd voor het socialisme met Chinese karakteristieken. Dat werd vorig jaar meer gedetailleerd met de nadruk op integratie van het ‘Gebied rond de Grote Baai.’ In juni volgde een richtlijn om van Zhejiang een demonstratiezone te maken voor gemeenschappelijke voorspoed. Nu heeft het Centraal Comité van de CPC en de regering een plan klaar voor Shanghai’s speciale zone Pudong.
Qua rol als internationaal centrum ligt het verschil met Hongkong er in dat in Shanghai de yuan zal worden gebruikt. De richtlijn stipuleert dat Pudong de hoogwaardige hervormingen en open-deur voort zet zodat het een centrale hub wordt die binnenlandse circulatie verbindt met de buitenlandse (‘dual circulation’). Daarbij moet Shanghai de integratie leiden van de Jangtse delta. De nadruk ligt vooral op geavanceerde hightech.
Bij de meer praktische maatregelen behoren vrijstelling van invoerrechten voor onderzoeksapparatuur. Bedrijven in belangrijke sectoren als chips, AI, bio-geneesmiddelen en burgerluchtvaart zullen gedurende vijf jaar belastingvrijstellingen worden toegekend. Pudong moet ook een blockchain systeem opzetten voor handelsfinanciering. Verwacht wordt dat vooral de rol van Lingang in Pudong prominenter zal worden.
Eigenlijk wil Shanghai zowel een internationaal innovatiecentrum worden qua wetenschap en technologie, als een financieel centrum, een handels-, verschepings- én verbruikscentrum. Het document belooft ook een reeks maatregelen om de markttoegang te verbeteren wat er op lijkt dat de open deur-politiek nog sterker zal worden doorgevoerd. Tegen 2035 beoogt Pudong New Area dezelfde internationale uitstraling als New York.
Global Times