“Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten? Met die vraag is Lieve Joris, na jarenlang door Afrika te hebben gereisd, via Dubai naar China getrokken.
“Trouw aan de manier van werken die zij de afgelopen decennia heeft verfijnd, duikt de Belgisch-Nederlandse schrijfster onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan in elkaars territorium naar binnen zwemmen. De Congolese commerçante die naar Dubai reist om inkopen te doen voor haar winkel, de Malinese handelaar die nauwelijks kan lezen en schrijven maar drie keer per jaar naar het Chinese Guangzhou vliegt, de Chinese docent kunstgeschiedenis die horloges verkoopt op een strijkplank in de straten van Zuid-Afrika – met een magische mix van humor en heldenmoed voeren Lieve Joris’ personages ons een wervelende wereld binnen, waarin Europa herleid is tot een museum. Zij klampen zich vast aan de vleugels van de draak, liften mee, kijken om zich heen – ze zien alles.” Zo lazen we in de aankondiging van een avond waarop Joris haar boek heeft voorgesteld.
Recensie
John Vandaele van MO* publiceerde de volgende recensie in MO*.
Er is al bijzonder veel geschreven over de relatie tussen Afrika en China. Doorgaans betreft het analyses over de aard van die verhouding – nieuw kolonialisme versus verfrissende Zuid-Zuidsamenwerking – maar ik heb nog niets gelezen zoals het boek Op de vleugels van de draak van Lieve Joris. De Belgische schrijfster onderzoekt daarin wat die relatie op menselijk vlak inhoudt. Wat Afrika in het leven van individuele Chinezen betekent en omgekeerd wat het voor Afrikanen betekent in China te leven, Chinees te spreken, Chinese goederen te verhandelen. Op de vleugels van haar Afrikaanse contacten slaagt Lieve Joris erin om dat tot leven te brengen. Je begrijpt hoe een Chinese vrouw er met veel inzet in slaagt voet aan de grond te krijgen in Brazzaville. Of hoe een Malinese handelaar in Guangzhou functioneert als importeur van Chinese goederen. Het zijn herkenbare verhalen van lief en leed, vreugde en lijden. Joris slaagt erin die mensen aan het praten te krijgen over wat hen beweegt. Die benadering geeft ons niet alleen een vlot boek dat quasi leest als een roman, het voegt ook iets toe aan de inhoudelijke inschatting van de relatie tussen Afrika en China. Het zou nog rijker zijn geweest indien Joris erin was geslaagd in de huid te kruipen van Chinezen die betrokken zijn bij de exploitatie van grondstoffen in Afrika. Dat aspect van de verhouding – nochtans cruciaal voor beide kanten – blijft onderbelicht.
Op de vleugels van de draak van Lieve Joris is uitgegeven door Atlas Contact. 317 p. ISBN 978 90 450 2461 5