Toestand sector zonnepanelen
–Niettegenstaande de overcapaciteit in de sector, willen Chinese overheden hun bedrijven redden, vooral wegens het aantal banen. Zo staan bij het failliete Suntech Wuxi 10.000 banen op de helling. Door de overcapaciteit daalden de prijzen op twee jaar met 66% en dreigen vele firma’s failliet te gaan. In 2013 is de verwachte vraag naar zonnepanelen wereldwijd 30-35 gigawatt, de productiecapaciteit bedraagt 50-60 gigawatt. Het grootste deel van die capaciteit bevindt zich in China waar de markt stagneert omdat regeringen overal hun subsidies afbouwen. De VS heft anti-dumping rechten op Chinese zonnepanelen en de EU staat op het punt dat te doen. De Chinese binnenlandse markt laten groeien is onvoldoende wegens te grote overcapaciteit. China voorziet immers slechts een capaciteit van 35 gigawatt tegen 2015 en 100 gigawatt in 2020. Bovendien is er sprake dat China gaat overschakelen van subsidies voor de bouw van zonnecentrales naar subsidies per geproduceerde kWh. Ook is het Chinese elektriciteitsnet onvoldoende voorzien op grote hoeveelheden energieproductie in de westelijke regio waar wel veel zon is; deze energieproductie valt ook nog elke nacht uit, waarvoor reserve moet voorzien worden. Het ziet er naar uit dat de overcapaciteit in de sector niet snel en pijnloos zal kunnen opgelost worden. (Reuters)
Toch komt de markt terug op gang.
Nadat zowel de VS als de EU de invoer uit China verder beperken met anti-dumping maatregelen, heeft de Chinese regering daarop de plannen voor binnenlandse installatie van zonnepanelen opgevoerd. Dit jaar zou voor 10 gigawatt ( één kerncentrale is ongeveer één gigawatt) geïnstalleerd worden. Sommigen die betwijfelen of dit haalbaar is stellen eerder 6-7 gigawatt voorop, omdat de subsidies, de mogelijkheden om op het net aan te sluiten en de financiering door de banken nog onvoldoende zijn. Er is ook sprake dat de subsidieregeling meer zou gericht worden op kleine installaties die zelfs niet op het nationale net aangesloten zijn, in plaats van op grote zonnecentrales. Zo zou de eenmalige investeringssubsidie kunnen verdwijnen ten voordelen van een terugkerende subsidie per geproduceerd kilowattuur (zoals bij ons). Ook kleine installaties van minder dan zesduizend kilowatt zouden voortaan in aanmerking komen. Dit zou ten nadele gaan van de grotere firma’s die in zonnecentrales investeren.(bron: wantchinatimes; Bloomberg)
Is outsourcen naar Flextronics een oplossing?
Omdat Flextronics met minder vraag zit in ICT richt het bedrijf zich op samenwerking met Chinese wind- en zonne-energiebedrijven zo meldt de Economic Observer. Volgens afdelingshoofd Jeanine Sergent kunnen deze bedrijven van 10 tot 25% besparen door naar Flextronics out te sourcen. . Ze heeft 5 tot 8 Chinese firma’s benaderd maar wilde de naam niet bekend maken. Flextronics is sinds 1990 in Singapore gevestigd en is Nasdaq-beurgenoteerd.
LDK Solar hoopt op winst
LDK Solar in de provincie Jiangxi heeft de grootste productiecapaciteit ter wereld van zonnepanelen. De firma hoopt in 2013 een winst van 2,7 miljard dollar te maken, een groot verschil met het verlies van 4-5 miljard dollar in 2012. Daarmee doet het veel beter dan concurrent Suntech uit Wuxi die failliet is. LDK stond begin 2012 zelf aan de rand van het failliet. Intussen heeft het bedrijf een aantal eenheden stilgelegd en 18.000 werknemers afgedankt zodat er nog 11.000 overblijven. Het vond ook twee grote nieuwe aandeelhouders en kreeg voor 2 miljard subsidies van Jiangxi ’s bestuur.
Peking: 100 miljard tegen vervuiling
De hoofdstad is van plan de komende jaren 100 miljoen uit te trekken om de vervuiling te bestrijden. Het gaat zowel over afvalbehandeling, waterzuivering, luchtvervuiling als onwettelijk bouwen. Met het geld zullen onder meer 1290 km riolen aangelegd, 5 huisvuilverbrandingsovens en 47 nieuwe waterrecyclagestations gebouwd en 20 huisvuilstations verbeterd. Ook illegale bouwsels zullen aangepakt.
3 Azië landen scoren goed op koolstofindex
Het Climate institute publiceert sinds 2009 de Low-Carbon Competitiveness Index, die meet hoe efficiënt landen omgaan met hun koolstofuitstoot. Volgens de recentste data van 2010 zitten er tussen de 20 top efficiëntste landen drie Aziatische: China, Zuid-Korea en Japan. In 2009 stonden Frankrijk, het V.K. en Duitsland op kop. Frankrijk blijft de leider, dank zij zijn vele kerncentrales (die geen koolstof uitstoten). Maar het V.K. valt terug op de vijfde plaats, en Duitsland op de zesde plaats. Japan wordt nummer twee, China drie en Zuid-Korea vier. Europa komt er ondanks de crisis nog goed uit. De VS zakken van acht naar elf. De index wordt berekend uit 9 factoren in drie grote domeinen: huidige situatie, voorbereiding op een koolstofarme economie en vooruitzichten voor de toekomst. China staat derde alhoewel het de grootste uitstoter van koolstof is en voor zijn elektriciteitsproductie nog grotendeels op steenkool moet rekenen. Het scoort vooral goed op industriële efficiëntie, investeringen in schone energieproductie, lage koolstofuitstoot van de handel en het traag uitputten van natuurlijke hulpbronnen. In 2010 nam China wereldwijd bijna de helft van alle openbare investeringen in schone energie voor zijn rekening. De verschuiving van de uitvoer naar hoogtechnologische producten is ook positief. (Bron: Climate News Network)
Shell investeert in schaliegas
Peter Voss, CEO van Shell, zei in Beijing dat de firma een miljard dollar gaat investeren in de winning van schaliegas in China. China wil tegen 2015 schaliegas winnen voor 6% van de huidige energieproductie.(Bron: NU.nl)
Bruinvissen versneld aan het uitsterven
Volgens een donderdag gepubliceerd rapport is de populatie van de vinloze bruinvissen versneld aan het uitsterven. De “riviervarkens” zoals ze in het Chinees geheten worden komen enkel voor in de Jangtse en in meren daarmee verbonden. Het rapport van het ministerie raamt dat er maar 1000 meer overblijven terwijl er al alarm was in 2006 toen er nog 1800 waren. De laatste jaren neemt de populatie af met 13 % per jaar, twee maal zo snel als voor 2006. Ook de witte vlag dolfijn is bijna uitgestorven. De autoriteiten denken er aan om binnen een paar jaar een kunstmatig reproductiecentrum te bouwen voor de bruinvissen.
Zie ook Dialogue over Suntech Wuxis failliet