Kort milieunieuws
Hangzhou Westelijk meer werelderfgoed
De 35° sessie van de UNESCO-commissie over het werelderfgoed heeft het Westelijk meer te Hangzhou meer erkend als werelderfgoed-landschap. De omgeving van het meer is 3.224 ha groot; het meer enkel 5,66 km². Het meer is een toeristische trekpleister.
De aanvraag dateert uit 1990. Het is de negende jaar op rij dat Chinese sites als werelderfgoed worden erkend en het Westmeer is nu de 41° in de rij. Op de 35° zitting te Parijs werden in totaal 35 voorstellen tot erkenning onderzocht.
Binnen-Mongolië sluit mijnen
De arbeidsinspectie in Binnen-Mongolië heeft 205 niet-steenkoolmijnen gesloten en 136 bevolen de werkzaamheden op te schorten. Het betreft een campagne die zes maanden duurt. Niet steenkoolmijnen betreffen mijnen van ijzererts of zeldzame metalen. Binnen-Mongolië heeft ook het meest steenkoolreserves en stak vorig jaar Shanxi voorbij als de provincie die het meest steenkolen opdolf. Overexploitatie bedreigt het fragiel milieu waardoor de rol afzwakt die het leefmilieu kan spelen tegen woestijnvorming en zandstormen.
Actie tegen illegale tolheffingen
China is een campagne bezig tegen illegale tolheffingen. Oorspronkelijk waren deze bedoeld om de aangelegde wegen te betalen, maar de heffingen blijven vaak doorgaan zelfs als de wegen afbetaald zijn. Volgens een rapport van de Auditdienst uit 2008 verzamelden 16 van de 18 onderzochte provincies in de periode 2005 14 miljard onwettelijke tolgelden. 29 miljard gelden werden gespendeerd aan projecten waar ze niet voor bedoeld waren. Verschillende ministeries sloegen de handen ineen voor de campagne.
Naar groene industrialisering…
China’s minister voor Industrie en IT Miao Xu heeft verklaard dat China resoluut de weg op wil van een groene industrialisering met energiebesparing en beperking van uitstoot. China wil een verandering van een extensieve ontwikkeling gericht op schaaluitbreiding naar een duurzame ontwikkeling. De vorige 5 jaren groeide de nijverheid 11 % jaarlijks en daarbij daalde de energie per toegevoegde waarde met 26 %. De industrie staat in voor 70 % van China’s energieverbruik.
En ook een groene urbanisering
Vice-directeur Qian Zhimin van het Energiebestuur heft op een APEC-conferentie te Tianjin verklaard dat ook de groene klemtoon vooraan staat in China’s verdere verstedelijking. Tegen 2015 plant de regering 100 grote modelsteden, 1000 modeldistricten, en 10.000 kleinere modelstadjes inzake milieu- en energie. Smart grids, zonne-energie en groene auto’s zullen door de stedelijke planning gepromoot worden. Openbaar vervoer en treingebruik krijgt prioriteit. Steden zullen verplicht worden om in hun energiemix het gebruik van hernieuwbare energie te vergroten.
Eco-gordel in Ngari
Hoewel de Tibetaanse prefectuur Ngari 4500 meter boven de zeespiegel ligt, is het bestuur er toch in geslaagd om een groene beschermgordel aan te leggen tegen wind en zand. Sedert 2002 werden meer dan 2 miljoen bomen geplant en 67.000 ha grond omheind, aldus een lokale bosbouwverantwoordelijke. Vroeger werd het hout door de bewoners gebruikt voor energie, maar deze ontbossing taste het milieu aan. Sedert 1989 werd een campagne voor zandpreventie opgestart en nu gebruiken de bewoners andere energievormen. De extreme weersomstandigheden maken dat de groei van de bomen traag en kostelijk is.
Het Westmeer, en trouwens heel Hangzhou is een erg prettige plaats om te verblijven. Het open baar vervoer is fantastisch geregeld voor toeristen: je koopt een ticket en dat geeft je 50% korting op het openbaar vervoer, maar veel belangrijker (want openbaar vervoer is zoooooo goedkoop) is feit dat je overal gebruik kunt maken van fietsen. Het systeem werkt echt fantastisch. Probeer het !
Gubo,
Heb je ook nog ervaring en eventueel adviezen met Shenzhen, Dongguan en Guangzhou?
Of is dit een oneigenlijk gebruik maken van deze reactie mogelijkheid?
Ik lees het.
Eventueel mailen naar info@themaforumroosendaal.nl
Anna