Op een groen blaadje 4

Shanghai gaat nog groener

Volgens onderdirecteur Xu Yisong van de stedenbouwkundige planning van Shanghai voorziet een nieuw ecologisch plan dat de helft van de 6787 km² oppervlakte tijdens de komende 10 jaar ofwel natuuurgebied, ofwel bos, landbouwland of moeras is. Hij onthulde dit op een forum aan de Tongji-universiteit. De goedkeuring van het plan werd bevestigd door burgemeester Han Zheng, ook directeur van de commissie die het plan uitwerkte. Het plan voorziet 9 “eco-corridors” met bossen en parken die de randgebieden verbinden met de stad. Daarnaast komen er nog twee groene ringen: één die de huidige buitenring omcirkelt en de andere in de buitengebieden. Xu zei dat 260 km², die nu ingenomen wordt door nijverheid en bewoning, herbeplant zal worden met bomen ofwel landbouwgrond zal worden. Bedoeling is een natuurlijke reserve te hebben van 761 km², plus een groenoppervlakte tot 14 à 16 m² per inwoner ipv de 12 m² nu. Shanghai heeft reeds 500.000 groene daken.
Zeventig doden door ergste tyfoon van dit jaar in China
Bij de ergste tyfoon van dit jaar in China zijn tot nog toe zeventig mensen om het leven gekomen. Er zijn ook zo’n 65 vermisten. Dat heeft het persbureau Xinhua zaterdag bericht. Vooral de provincie Guangdong, in het zuiden van China, heeft het zwaar te verduren gekregen. Meer dan 3700 huizen en ongeveer 42.000 hectare akkerland werden verwoest. De economische schade in de provincie wordt op omgerekend 265 miljoen euro geschat. Helikopters brengen drinkwater, voedsel en tenten naar gebieden die door overstromingen van de buitenwereld afgesneden zijn. Tyfoon Fanapi is al de elfde tyfoon, en de sterkste, die China dit jaar te verwerken kreeg.
Verstedelijking kost 24.000 miljard yuan
Om de voorziene trek naar de steden op te vangen en de stadsinfrastructuur uit te bouwen, is 24.000 miljard yuan nodig. Dit becijferde een rapport van de ‘China Development Research’. China voorziet immers dat de verstedelijking, die nu 47 % bedraagt, elk jaar met 1 % opklimt en misschien 65 % zal bedragen tegen 2020. Dit financieren, wordt een uitdaging. Volgens het rapport kwam in 2008 32 % van de financiering voor deze infrastructuur van de overheid, 30 % van bankleningen en de rest van de ondernemingen. Alle lokale besturen doen beroep op het verpachten of verkopen van gronden voor hun aandeel. Dit blijkt niet duurzaam, aldus nog het rapport, dat pleit voor een groter deel door privé-investeerders.
Dorpje dalai lama herbouwd
De 54 voormalige huisjes uit klei en hout in het dorpje Hong’Ai werden allemaal na overheidshulp vervangen door stenen huizen met houten gebinte. Het dorpje is de geboorteplaats van de huidige dalai lama. Xing Fuhua, verantwoordelijke van de gemeente Shihuiyao waaronder het dorp valt, legt uit dat de heropbouw van de 54 huisjes 16 maanden geduurd heeft en het bestuur 2,6 miljoen heeft gekost. De helft van deze som ging naar toelagen voor de huishoudens die hun woonst verbouwen volgens de veiligheidsstandaarden. Per gezin was er een maximumtoelage van 19.000 yuan, plus de gratis bouw van de de binnenhofmuur en de ingangsdeur. Het landbouwersdorp Hong’Ai heeft een gemiddeld inkomen van minder dan 4000 yuan, twee derden van het nationaal gemiddelde. De vervanging van de traditionele hurk- door zittoiletten wordt met gemengde gevoelens onthaald. Ongemak of gemak? Elk gezin werd geraadpleegd voor de renovatie, aldus Dong Jie van het kanton Ping’an.
Dunhuang op zonne-energie
Dunhuang, bekend voor de boeddhistische kunst in de grotten, zal straks meer bekend zijn om zonne-energie. Volgens partijsecretaris Sun Yulong zal Dunhuang tegen 2012 een zonne-energiecapaciteit in de woestijn hebben van 300.000 Kw en een  warmteverwarming voor 50.000 Kw. Op termijn zouden de zonnepanelen zelfs 10 miljoen Kw moeten genereren.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *