Op een groen blaadje 6

Boomplanting langs Yangtze
China heeft een driejarig programma van boomaanplanting tegen de erosie opgestart langsheen de Yangtze. Het programma wil gelden inzamelen bij zowel individuen als institutionele beleggers. Bedoeling is 253.000 ha langs de Yangtze met bomen te beplanten.  Partijleider Bo Xilai van Chongqing deelde mee dat Chongqing op 3 à 5 jaar tijd het beboste gedeelte langsheen de Drieklovendam wil optrekken van 22 % nu tot 65 %. Daartoe zal enkel in Chongqing alleen al 10 miljard yuan worden bijeengebracht. De erosie langsheen de rivier wordt op 20.000 km² geraamd, zowat de helft van het gebied.
Waterzuiveringsstation in Tibet
Deze maand begint ’s werelds hoogste waterzuiveringsstation echt te werken na de proefperiode. Het station staat in Qamdo en zuivert het water van 640.000 personen. Het is Tibets eerste zuiveringsstation. De bouw kostte 100 miljoen (ook met Duitse inbreng)  en de bouw duurde 4 jaar. Het station kan dagelijks 7000 ton smurrie afleveren. Tijdens de proefperiode werkten de installaties ondanks de hoge ligging goed, aldus algemeen manager Yang Yimou. Voordien werd het afvalwater gewoon geloosd in de rivieren.
Tibetaans Natuurmuseum in aanbouw
In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa is begonnen met de bouw van een natuurwetenschappelijk museum. Het gebouw, dat 442 miljoen kost, zal pas in 2011 openen en omvat drie grote expohallen, namelijk voor natuur, wetenschap en technologie, en cultuur/gewoonten. De site van 130.000 m² bevindt zich in Tamacun, in het oosten van Lhasa dichtbij de universiteit. Tibet telt 125 unieke wilde dieren en 6400 verschillende planten. Het nieuwe museum heeft educatieve doeleinden voor de Tibetanen en is ook bestemd voor toeristen.
Gletsjers krimpen
Volgens een rapport voorgesteld op de Klimaatconferentie in Tianjin dreigen China’s gletsjers tegen 2050 te krimpen met 27 %. Rivieren zouden ook tussen de 20 à 40 % minder water kennen in de vier noordwestelijke provincies. Extreme droogte zou zich voordoen op een oppervlakte van 700.000 km² of 38 % van ’s lands grond. De oogsten zouden daardoor tegen 2030 verminderen met een cijfer tussen 5 en 10 %, aldus nog het rapport. Dit zou nog erger worden na 2050 indien de zaken op hun beloop zouden gelaten worden, aldus nog de waarschuwing.
Sigaretten drie keer schadelijker in China
Sigaretten in China bevatten drie keer meet schadelijke metalen als in andere landen, aldus een rapport van een gespecialiseerde groep. Meer bepaald bevatten de 13 in China meest verkochte merken meer lood, cadmium, en arsenicum dan merken in Canada, dat gekozen werd ter vergelijking omdat het op dat vlak reguleringen heeft. Onderzoek in 7 Chinese steden wees ook uit dat maar 68 % rokers gelooft dat sigaretten kunnen leiden naar longkanker en maar 36 % naar hartziekten. Meer dan 70 % gelooft nog dat sigaretten met een lager teergehalte minder risico  bevatten, wat wetenschappelijk wordt tegengesproken. Vermoed wordt dat de hogere aanwezigheid van metalen te maken heeft met de milieuverontreiniging.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *