Hoop in sector alternatieve-energie
–Het plan van de regering om strategische nijverheden te steunen wekt hoop in de door de crisis getroffen sectoren zonne- en windenergie. Zonne-energie zat niet in het steunpakket uit 2008 en Suntech-baas Zhang Jianmin hoopt dat dit nu wel het geval zal zijn. De producenten van offshore windmolens klagen ook steen en been. Het blijkt vooral het feed-in tarief te zijn dat nog te laag ligt om winst te maken. Naar verluidt kunnen de producenten nauwelijks hun investering terugwinnen. De beloofde aanbesteding voor een tweede golf offshore-windmolens werd uitgesteld. Het enige windpark op zee is nog steeds Shanghai East Sea Bridge Offshore Wind Farm. Nu maar hopen op betere tijden met de strategische stimulans.
2 nieuwe milieufondsen
–Olietankers die de Chinese wateren aandoen, zullen voortaan 0,3 yuan per ton moeten afdragen aan een Fonds ter schadeloosstelling van olievervuiling op zee. Deze schadeloosstelling zal niet meer bedragen dan 30 miljoen yuan per incident aldus de regeling die opgesteld wordt door een commissie die bestond uit verschillende ministeries en ook betrokken grote maatschappijen. Het ministerie van Financiën start in juli een Fonds op voor de behandeling van e-afval. Het fonds zal gespijsd worden door binnenlandse als buitenlandse producenten. De regelgeving die opgesteld werd door nog 5 andere departementen voorziet bijvoorbeeld een bijdrage van 13 yuan door de vervaardiger van het Tv-toestel, maar er wordt 85 yuan toelage verstrekt voor de recyclage van een Tv-toestel.
Milieuministerie bepaalt rode lijn
Het ministerie van Milieu is bezig met het opstellen van een rode lijn waarover de milieuvervuiling niet mag gaan, want de verloedering verergert nog steeds. 15 tot 20 % van de wilde planten zijn met uitsterven bedreigd; 233 gewervelden zijn in gevaar en het aantal bij 44 soorten wilde dieren is dalend. Anderzijds dreigt een invasie van exotische soorten China’s natuurlijk ecosysteem.
Preventie woestijnvorming werkt
De afgelopen 12 jaren werd rond Peking En Tianjin 6,7 miljoen ha bebost om woestijnvorming tegen te gaan. 178.000 personen werden geherhuisvest. Uit gegevens van een 30-tal meetstations blijkt dat sinds de start 86 % een vermindering kenden van stof en zand. Toch zijn voor de toekomst nog voor aanzienlijke bedragen aan investeringen noodzakelijk.
Chroomvervuilers ook burgerlijk gedaagd
De eerste Chinese civiele milieurechtszaak is van start gegaan en is een initiatief van ‘Friends of Nature’, een niet-gouvernementele milieuorganisatie. Deze ngo beweert dat Luliang Chemical Co Ltd, verantwoordelijk is voor de vervuiling van Nanpan rivier door het niet ontgiften van 5000 ton giftig chroom in juni 2011. Er wordt 10 miljoen yuan (1,2 miljoen euro) aan schadevergoeding geëist. Directeur Fan Chaoyun van het chemiebedrijf vertelde een verslaggever van de West-China Metropolitan News dat het grootste probleem geld is. Het bedrijf heeft al 71.000 ton giftig chroom ontgift, maar 135.000 ton moet nog worden ontgift. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot wel 200 miljoen yuan (24 miljoen euro). Het bedrijf heeft echter een schuld van bijna 35 miljoen yuan en is hierdoor zo goed als failliet.
Verstedelijking boven 51 %
China’s verstedelijkingsgraad bedroeg eind vorig jaar 51,3 % aldus de Vereniging van burgemeesters. Het China Urban Development Report 2011 toont dat China dan 30 steden telde met meer dan 8 miljoen permanente bewoners en 13 steden met meer dan 10 miljoen. Het rapport komt sinds 2001 elk jaar uit.
Almaar minder bruinvis
Dit jaar werden al 36 dode bruinvissen of vinloze dolfijnen aangetroffen. In 1990 telde de Jangtse er nog meer dan 2700 en dit nam af tot 1800 in 2006 en 1000 nu. Elk jaar neemt het bestand met 5 % af. Over het algemeen gaat het visbestand achteruit: een visser die voor 2006 een halve ton vis ving, moet het nu stellen met enkele tientallen kilo’s.
Bodemreiniging met planten
300 wetenschappers en bodemdeskundigen waren onlangs bijeen over de manieren om bodemverontreiniging door zware metalen tegen te gaan. Meest in het oog liepen de zgn. “hyper-accumulatoren”: een twintigtal soorten planten die deze zware metalen uit de grond halen. Varen Pteris vittata L haalt er zelfs arsenicum uit. Bepaalde strosoorten die er zich toe lenen, kunnen zelfs nadien nog gebruikt worden voor de opwekking van biomassa-energie