Huaneng investeert in Tibets groene energie.
–Energiegigant Huaneng wil de komende 10 jaar zowat 100 miljard yuan investeren in duurzame energie in Tibet. Tibet heeft 2000 uren zonneschijn per jaar en een potentiële waterkracht die 29 % uitmaakt van China’s totaal. In juli startte Huaneng de bouw van de Zangmu waterkrachtcentrale van 510 MW en deze moet operationeel zijn in 2014. In 2015 moet Huanengs capaciteit in Tibet 800 MW zijn, en tegen 2020 liefst 10.000 MW.
Groot potentieel aan geothermische bronnen
–China’s potentieel aan geothermische bronnen loopt op tot 860.000 miljard ton steenkoolequivalent wat 260 maal groter is dan China’s jaarlijks energieverbruik. De bronnen die ondiep liggen, komen echter overeen met slechts 9,5 miljard ton waarvan 350 miljoen ton steenkoolequivalent jaarlijks kunnen gebruikt. Het gebruik van deze energievorm staat nog in de kinderschoenen in China, maar kan jaarlijks honderden miljoenen tonnen schadelijke uitstoot vermijden.
Textiel weinig milieubewust
5 Ngo’s hebben aan de kaak gesteld dat het milieubewustzijn nauwelijks is doorgedrongen in de textielnijverheid. Kleuren en verven zijn verantwoordelijk voor 80 % van de vervuiling door de sector. De export van deze geverfde producten steeg in 2011 met 31 % tot 17 miljard $. De textielnijverheid loosde in 2010 2,5 miljard m3 afvalwater, waarmee het derde staat van 39 soorten industrieën. Daarnaast betreft het de sector met het laagste gebruik van gerecycleerd water. In augustus heeft de regering al een plan opgesteld om het COD-niveau (chemical oxygen demand) te doen dalen met 10% en het ammoniakgehalte met 12 % en dit tegen 2015. Zowel ngo’s als het milieuministerie zouden willen dat de textielmerken de praktijken van hun toeleveraars nagaan en controleren. China Daily
47 ton troep op Tian’anmen
Na de 8 dagen vakantie hebben de sanitaire werkers 47 ton vuil opgehaald op Pekings Tian’anmen-plein. Dit is meer dan een kwart meer dan vorig jaar. Ook langs Pekings autowegen werd de controle opgevoerd. Ook op andere toeristische plaatsen moest een tandje worden bijgestoken. Langs de 3 km Sanya-baai moest 50 ton troep worden geruimd. Shanghai Daily
Buitenlandse zonnecentrales krijgen licht op groen
China’s Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft het licht op groen geplaatst voor 15 buitenlandse projecten, waarvan de helft met energie te maken heeft. Zonnepanelenproducent Hareon Solar Technology mag in Roemenië een elektriciteitsstation bouwen van 122MW; Winsun New Energy mag zonnecentrales bouwen in Italië en Griekenland. Eerder dit jaar kreeg Long Energy de toestemming om een zonnecentrale te bouwen in de VS. China Everbright heeft 7,6 miljoen euro geïnvesteerd in Duitsland en deze centrale levert al energie aan het net. De commissie gaf ook de Guangken Rubber Group toelating te investeren in een 40.000 ha site in Maleisië en de Hangzhou Zhongce Rubber om te investeren in een fabriek in Thailand. Liever lokaal produceren om handelsconflicten en heffingen te vermijden is de redenering (China Daily)
Liever mijngas exploiteren
Energie-expert Pan Wei’er stelt in een opmerkelijk artikel van China Economic Weekly dat China meer moet investeren in gaswinning uit koolmijnen dan in schaliegas. China produceert jaarlijks al meer dan 3.000 miljoen ton steenkool, waarbij 20 miljard m³ mijngas (methaan) in de atmosfeer ontsnapt. Methaan is 21 maal erger dan CO2 voor de opwarming van de aarde, maar indien dit kon opvangen worden, zou het volstaan om evenveel elektriciteit te produceren als de Drieklovendam. Mijngas komt automatisch vrij bij mijnontginning en de ontwikkeling van technieken tot opvang is dringend. Volgens overheidsplannen had al in 2010 minstens 5 miljard m³ moeten opvangen worden, maar men kwam niet verder dan 1,5 miljard m³. Alhoewel de VS maar een derde van China’s hoeveelheid steenkool delven, recupereren ze er wel jaarlijks 60 miljard m³ mijngas uit. Mijngas zit tussen 0 en 2.000 meter diep en is veel gemakkelijker en milieuvriendelijker te kraken dan schaliegas, dat bovendien gemiddeld tussen 2.000 en 4.000 m diep zit. Tenslotte zit er aan het opvangen van mijngas een veiligheidsvoordeel, want het vermindert de ontploffingen in de steenkoolmijnen met 70-85 %; in 2011 waren die verantwoordelijk voor 533 mijndoden.