Peking start ook fietsenverhuur
Het bestuur van Peking plant tegen het jaareinde te starten met een publieke fietsenverhuurdienst, aldus het blad Jinghua Times. Drie experimentele gebieden zullen worden uitgetest: binnen een straal van 3 km van metrolijn 5 in de districten Wenbao en Dongcheng; rond lijn 4 in Zhongguancun en ten slotte rond de Batonglijn in het district Tongzhou. In deze gebieden komt om de 500 meter een verhuurstand. Er zal worden gewerkt met de echte namen om diefstal te verhinderen en de opbouw van kredieten toe te laten. Het eerste half uur of uur zal gratis zijn, dit naargelang de afgelegde afstand. Het gebruik van fietsen daalde in Peking tussen 2005 en 2010 van 30 % naar 12 %. Toch betreft 44 % van de autotrips maar trajecten van minder dan 5 km. Pekings bestuur wil het percentage fietsengebruik terug optrekken tot 20 % in 2015.
Bosgordel planten tegen woestijnen
Een bosbouwbestuurder van Binnen-Mongolie heeft bekendgemaakt een groot bosaanplantingsproject op te starten om te verhinderen dat ’s lands derde en vierde grootste woestijn gaan samensmelten. Wang Xiaodong, de bosbouwambtenaar uit Araxan, zei dat het de eerste keer is dat een groene gordel wordt aangeplant tussen twee woestijnen. Het gaat om een streep van 200 km lang en 5 tot 15 km breed tussen de Badain Jaranwoestijn en de Tengerwoestijn. Op 1600 meter boven de zeespiegel is Badain Jaran ’s werelds hoogstgelegen woestijn en de vierde grootste.
Vijf jaar geleden stond nog een bos van 400.000 ha tussen beide woestijnen, maar dit verminderde met de helft. Het liet toe dat de duinen zuidwaarts oprukten. Menselijke activiteiten zijn hiervoor verantwoordelijk. Er leven 3000 personen in het gebied, die hout hebben gekapt voor verbranding of er weides van hebben gemaakt. Het groenproject voorziet dat het bos hersteld wordt in de toestand van een halve eeuw geleden. Zo’n 1000 personen zullen verhuisd worden. Eenmaal de groene gordel klaar, zal hij door een hekken omheind worden om te verhinderen dat het vee de heesters opeet. Het bebossingsproject wordt zowel door de centrale als de lokale regering betoelaagd en de totaliteit hiervan loopt op tot 480 miljoen tegen 2015.
Beperking zeldzame metalen
Minister van Handel Chen Deming heeft meegedeeld dat China de productie en export van zeldzame aardmetalen zal beperken wegens zorg om het milieu. Deze metalen worden gebruikt in onder meer magneten, harde schijven, windturbines, mobiele telefoons, iPod’d, elektrische motoren, supergeleiders, spaarlampen, televisieschermen, kernreactoren, brandstofcellen, aanstekers en lasers. Een grootschalige exploitatie van deze metalen tast het milieu aan, volgens de minister. China levert 90 % van ’s werelds zeldzame aardmetalen en bezit de helft van de wereldvoorraad. Ondernemers uit de EU hadden China terzake reeds van protectionisme beschuldigd, maar volgens minister Chen is de beperking niet strijdig met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Volgens de plannen zou de export van thulium, terbium, dysprosium, yttrium en lutetium worden verboden in de periode 2009 tot 2015. En de export van neodymium, europium, cerium, en lathanum wordt verminderd tot 35.000 ton per jaar, ver onder de huidige wereldvraag. In de praktijk is de sector in China erg versplinterd, maar de twee groten in de sector, ‘Baotou Steel Rare Earth’ en ‘Jiangxi Copper’ hebben de handen ineengeslagen met het oog een betere greep te krijgen op de prijsvorming.
Bronnen: sargasso.nl, en.chinagate.cn