De People’s Tribune, een tijdschrift uitgegeven door het Volksdagblad, het officiële partijblad, heeft een opiniepeiling gehouden naar de belangrijkste maatschappelijke problemen. Toenemend maatschappelijk wantrouwen springt eruit.
80% van de ondervraagde personen vindt dat de Chinese maatschappij ‘niet erg gezond’ is; 40% wijt dit aan een crisis van geloofwaardigheid, en 24% ziet als belangrijkste reden daarvoor het gebrek aan geloofwaardigheid van de regering. De belangrijkste symptomen zijn, in orde van grootte: ongeloof in wat de regering vertelt, wantrouwen tussen de mensen onderling, twijfels over de kwaliteit van voedsel en geneesmiddelen, en wantrouwen in de beroepsethiek van geneesheren.
In het lijstje van de tien grootste maatschappelijke problemen staat het verlies van vertrouwen met 55% op kop; dat geldt vooral voor vertrouwen in ambtenaren; het vertrouwen is volgens de helft van de ondervraagden teloor gegaan omdat verwerpelijk gedrag ongestraft blijft; 21% wijst naar de op geld gerichte markteconomie als oorzaak.
Tussen 40 en 50% vermelden de onverschillige houding van omstaanders, angst over werk, leven en toekomst, en wantrouwen in het algemeen als grote problemen.
Overdreven uiterlijk vertoon, schandaalzucht, genotzucht halen 35% of meer. Een derde van de ondervraagden vreest extreem, gewelddadig en antisociaal gedrag. Dit zien ze vooral bij achtergestelde groepen, waarbij sociale ongelijkheid en het gevoel van ontbering een grote rol spelen.
Het rijtje wordt afgesloten door internetverslaving (30%) en masochisme, klachten over de Partij en het staatssysteem (29%)
Bron: China Daily
Bovenstaande uitkomsten lijken mij niet zo vreemd, immers de meeste”klachten” zijn n.m.m. terug te voeren op de inmiddels veel te grote inkomensongelijkheid. Beloofde verbetering, moet snel zichtbaar worden, anders groeit alleen hierdoor al het wantrouwen snel. Voor velen lijkt het er anders veel meer op, dat men A zegt en B doet.
Het wantrouwen tegen een vrije markteconomie lijkt mij ook niet onterecht. B.v. in het Westen b.v. wordt de zgn. vrije markteconomie mede beinvloed door manupilaties en valse berichtgeving.
De gevolgen hiervan zijn ondermeer extreem lage rentes en zogenaamde schaarsheid van grondstoffen.
Dat deze ontwikkelingen vooral voordelig zijn voor banken en multinationals, zal niemand verbazen.
Een dergelijke ontwikkeling in China lijkt mij overigens onverenigbaar met de uitgangspunten van de CP.
Tot slot bij zo’n grote en snelle vooruitgang, bij
1,3 miljard inwoners, zal men ook veel fouten maken.
Deze eerlijk toegeven en er van leren,lijkt mij noodzakelijk.
Schitterend, alle ingrediënten van Belgie zitten erin: er is geen vertrouwen in de politiek; geen vertrouwen in de media; geen vertrouwen in bankiers/bank.
De grote inkomensongelijkheid is inderdaad de hoofdoorzaak van de maatschappelijke problemen. Deze ongelijkheid is op zijn beurt het gevolg van de (kapitalistische) marktwerking. Efficiëntie is de grootste troef van de marktwerking, maar de keerzijde ervan is dat werknemers, bedrijven, regio’s en landen tegen elkaar worden opgezet. Zij die minder efficiënt zijn, geraken steeds meer achtergesteld. Marx en recentelijk Piketty hebben deze wetmatigheid aangetoond. Er is geen pasklare antwoord hierop. Mogelijke oplossingen zijn: belastingen op inkomsten uit arbeid, kapitaal, winsten enz. en die dan te herverdelen. De Tobin-taks kan hierin een rol spelen volgens sommige experten. Maar dat is een onderwerp op zich.