Opkomst van China valt niet stil

Een artikel in het Amerikaanse weekblad Time tempert enigszins het overwegend pessimisme over China in de Westerse media. Ook een bijeenkomst van Chinese ondernemers in Nanning is relatief optimistisch.

index Time titelt:”Vijf feiten waarom de opkomst van China niet zal stilvallen”. Het blad spreekt over het begin van een “Chinees decennium”. Laat u niet misleiden door dalende beurskoersen, devaluaties of ontploffende warenhuizen, schrijft het.
1. Een slechte zomer: De uitvoer in juli was 8% lager dan vorig jaar. De beurs is in één maand tijd 32% gedaald, en dan op één dag zelfs 8,5% . In Augustus heeft de regering de yuan gedevalueerd, en vervolgens heeft hij op de markt in totaal 4,4% in waarde verloren.
2. De opkomst van China: De groei vertraagt, zeker. Maar haalt nog altijd niveaus waar elk ontwikkeld land jaloers op is. In 2014 werd China de grootste economie ter wereld in koopkrachtpariteit. In koopkrachtpariteit neemt China al 16,3% van de wereld voor zich.
Nog cijfers over verbazingwekkend snelle groei: In 2000 vertegenwoordigde de Chinese buitenlandse handel 3% van het wereldtotaal. In 2014 was het meer dan 10%.  In 2006 was de VS voor 127 landen een belangrijker handelspartner dan China. In 2014 was China voor 124 landen belangrijker dan de VS.
3. Chinese taaiheid: Ondanks de recente problemen, heeft de Chinese economie een stevige ruggengraat. Eén aspect daarvan is de gedurende lange tijd opgestapelde hoeveelheid vreemde deviezen: 3.700 miljard dollar, veruit het meeste van alle landen.
Nog belangrijker is het politieke krediet dat Xi Jinping met zijn anti-corruptiecampagne gewonnen heeft. 414.000 ambtenaren zijn al gestraft en nog eens 200.000 anderen aangeklaagd. Tegenstanders van zijn hervormingsbeleid zijn op een zijspoor gezet.
4. Het verspreiden van rijkdom: China verwerft meer invloed in het buitenland. Het heeft de voorbije twintig jaar op een tactische manier in het buitenland geïnvesteerd. Met 26 miljard dollar investeringen in Afrika in 2013 helpt het bij de bouw van noodzakelijke wegen, spoorwegen en havens. In Latijns-Amerika is het van plan 250 miljard dollar te investeren in tien jaar. Daarmee reikt de Chinese invloed veel verder dan Oost-Azië. China verzekert zich van stabiele bronnen van grondstoffen, schept banen voor zijn arbeiders, en opent nieuwe markten voor zijn producten. Met zijn geld wil China ook de financiële architectuur van de wereld veranderen.De Asian Infrastructure Investment Bank  wordt een rivaal van het in Washington gevestigde IMF en de Wereldbank; er zijn 57 stichtende leden, waaronder enkele bondgenoten van de VS die de bezwaren van Washington naast zich gelegd hebben. Met dit soort projecten krijgt China invloed in grote infrastructuurprojecten en verwerft het wereldwijd goodwill.
5. Problemen: China staat voor uitdagingen op langere termijn.Tegen 2050 zal de werkende bevolking met 17% gedaald zijn. De mediane leeftijd van de Chinezen zal dan 46 jaar zijn, in 1980 was het 22 jaar.
De vervuiling blijft een ernstig probleem. Minder dan 1% van de 500 grootste steden voldoen aan de luchtnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie. 1/3 van het oppervlaktewater en 2/3 van het grondwater is ongeschikt voor menselijk gebruik.
De bevolking wordt mondiger. 650 miljoen Chinezen zijn online. Geen enkele censuur kan dat volledig onder controle houden en bij de recente Tianjin-ramp speelden de sociale media een grote rol. De Chinese leiders weten dat ze met de publieke opinie rekening moeten houden.
Time besluit: De groeiende macht van China dreigt de bestaande wereldorde te veranderen, maar ook zijn binnenlandse zwakheden zullen gevolgen voor heel de wereld hebben. Welke van de twee het meest destabiliserend zal zijn weten we nu nog niet. Maar dat de lotgevallen van Beijing de wereld zullen veranderen staat vast.

f0dd4a99fba6075a

Cijfers van de Chinese ondernemingen zelf

Op 22 augustus werd in Nanning een conferentie gehouden van de China Enterprise Confederation. Op de vergadering waren 600 bedrijfshoofden aanwezig. Het centrale thema was hoe de bedrijven voordeel kunnen halen uit de “One belt, one road” (de Nieuwe Zijderoutes) projecten. Maar er werden ook interessante cijfers voor de 500 grootste bedrijven over 2014 en de eerste helft van 2015 bekend gemaakt.
Uit haar halfjaarlijkse gegevens van 2015 blijkt dat de maakindustrie waarin China wereldwijd nummer één is, niet in crisis is. De minimum halfjaarlijkse omzet vereist om bij de top 500 van China te behoren is dit jaar gestegen van 6,71 miljard yuan naar 6,81 miljard. De totale omzet en de totale netto winsten van de top 500 blijven groeien in 2015.
In de eerste jaarhelft werd voor 481 miljard yuan besteed aan innovatiegericht onderzoek, en dat is 7% meer dan een jaar eerder. De top 500 bedrijven geven vorig jaar 1,28% van hun omzet uit aan O&O. De O&O kampioenen zijn Huawei met 41 miljard, AVIC (vliegtuigbouw), CASI (ruimtevaart), FAW (auto’s)en CSIC (scheepsbouw), op Huawei na allen staatsbedrijven.
Uit de gepubliceerde data blijkt wel dat de groei van de maakindustrie vertraagt en ook de winstvoet daalde van 30% in 2010 naar minder dan 20%.
Het ‘One belt, one road’ project moet Chinese industriële bedrijven aansporen om de kwaliteit van hun producten en de productietechnologie te verhogen zodat ze in de buitenland projecten beter aanvaard worden.
Ook de cijfers over 2014 zijn interessant:
De 500 grootste bedrijven realiseerden een  5% hogere omzet dan in 2013, dat is minder dan de gemiddelde economische groei.De waarde van de activa steeg 12%. Zowel de stijging van de omzet als van de activa zijn de laagste in 10 jaar.
Sinopec Group, China National Petroleum Corporation (CNPC) en State Grid Corporation of China (SGCC)(electriciteitsdistributie) vormen de top drie in de top 500. De top 10 bestaat uit bedrijven uit de olie-, bank-, bouw-,communicatie- en autosectoren.Dit jaar kwamen er vijf internet bedrijven bij op de lijst: JD.com, Tencent, Baidu, Alibaba en Inspur.
Er staan 293 staatsbedrijven op de lijst, die bijna 80% van de totale omzet van de 500  realiseerden.
In de top-500 van de wereld staan intussen 94 Chinese bedrijven, en daarmee moet China alleen nog de VS laten voorgaan.
De resultaten verslechterden vorig jaar. 57 van de 500 bedrijven maakten verlies, 94 bedrijven zagen hun omzet dalen en 169 hun winst.In de maakindustrie zijn er sectoren met belangrijke overcapaciteit. Traditionele nijverheid zoals steenkool, staal, non-ferro metalen) blijft de ruggengraat vormen, maar velen kenden een dalende omzet.Internet bedrijven komen opzetten.Volgens Li Decheng, Executive Vice Chairman van de China Enterprise Confederation (CEC) toont dit dat de economische groei vandaag meer afhangt van innovatie dan van bijkomende investeringen in kapitaal en arbeid zoals de grote bedrijven traditioneel deden.
De bedrijven zijn eigenaar van 531.000 octrooien, 12,6% meer dan een jaar eerder.Het aantal octrooien voor uitvindingen bedroeg 143.000, een stijging met 14%. ZTE is met 15.000 stuks de kampioen van de uitvindingen.
Bronnen: Time, China.org.cn, People’s Daily

1 comment for “Opkomst van China valt niet stil

  1. Zolang de werkgelegenheid en de inflatie binnen aanvaardbare grenzen schommelen is er geen vuiltje aan de lucht.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *