Japan zal de Chinese kapitein vrijlaten die het sinds 7 september vasthoudt vanwege het incident met de vissersboot en de kustwachten.
Het gerecht zegt volgens de Japanse zender NHK dat er verzachtende omstandigheden zijn: geen gewonden, beperkte schade, geen opzet. Om de betrekkingen met China niet verder te schaden leek het de aanklagers de beste weg om de kapitein te laten gaan.
De hoogste Japanse kabinetssecretaris had even voordien ook verklaard dat de arrestatie van 4 Japanners in de Chinese provincie Hebei volledig los stond van deze zaak. De vier hadden video-opnames gemaakt op verboden militair terrein. Dat is waarschijnlijk per ongeluk gebeurd en de arrestanten zullen worden behandeld volgens de vigerende provinciale wetgeving betreffende veiligheid. Tokio is daarvan op de hoogte gebracht en heeft die verklaring geaccepteerd.
In de kwestie van de zeldzame metalen doen er hierbij weer geruchten de ronde. Tijdens de Chinees-Japanse top in augustus lag dat ook al op tafel. Japan heeft die grondstoffen nodig voor hybride elektrische voertuigen en andere hoogtechnologische producten. China wil naar eigen zeggen om ecologische redenen de ontginning en uitvoer van die stoffen beperkt houden. Beijing probeerde in augustus Tokio gerust te stellen dat er geen sprake zal zijn van een stop van productie en export. Sommige journalisten beweerden dat het toch tot een stop zou komen naar aanleiding van het incident met de Chinese kapitein. De beweringen zijn geen officiële verklaringen en ze werden niet bevestigd.
Ook rond andere betwiste gebieden in de Stille Oceaan beweegt er wat. China heeft met een aantal buurlanden meningsverschillen over eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Die landen zijn allemaal lid van de ASEAN. De diplomaten van dat samenwerkingsverband gaan vandaag praten met hun collega’s van de VS. De VS wil een regionale en collectieve bespreking en oplossing voor de territoriale disputen in de Zuid-Chinese Zee. China vindt dat Washington zich niet moet mengen in die aangelegenheden van de regio en dringt aan op een reeks bilaterale regelingen. Beijing benadrukt voorts dat dat soort onderhandelingen van staat tot staat de voortgang van de economische en politieke betrekkingen niet in de weg hoeft te staan en dat China ook in wateren en rond eilanden die het als de zijne beschouwt ervoor zal zorgen dat verantwoorde activiteiten gewoon kunnen worden voortgezet (bijv.: visvangst gebonden aan ecologische limieten, geen overbevissing dus).
Bronnen: Xinhua, http://www.nhk.or.jp/nhkworld/, Financial Times, BBC