Opnieuw lof WHO voor Chinese aanpak coronavirus: ‘paraatheid, geen paniek’ (UPD)

Op maandag 3 februari heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nogmaals zijn vertrouwen in de Chinese aanpak van het nieuw coronavirus bevestigd.

De organisatie heeft doeltreffende bestrijdingsmaatregelen van China geprezen. Alle landen kregen het advies om energie en middelen te investeren in paraatheid, en niet in paniek.  

coronavirus

De directeur-generaal van de WHO, de heer Ghebreyesus, sprak de vergadering bij het begin van de 146e zitting van het organisatiecomité van de WHO toe. Die zitting is in Genève van 3 tot 8 februari.

Weinig mondiale verspreiding

Volgens de WHO neemt China ‘ernstige maatregelen aan de bron van de epidemie. Die zorgen voor een afdoende bescherming van de Chinese bevolking en ze gaan de verspreiding naar andere landen tegen’. Ghebreyesus zei: ‘zonder deze strategie en deze inspanningen van China zou het aantal gevallen van besmetting buiten het land veel hoger zijn… Het aantal gevallen buiten China is eigenlijk erg klein en neemt slechts traag toe…Dus het blijft beheersbaar’. (Buiten China is dat aantal besmettingsgevallen op 4 februari, om 6 u inderdaad nog steeds 146)

Paraat zijn, geen paniek,

Het beleid van de landen moet wetenschappelijk onderbouwd zijn en consistent. Paraatheid, geen paniek, is van levensbelang. In de aanbevelingen van de WHO is verder opgenomen dat internationale handel en verkeer niet onnodig worden gehinderd of stopgezet. Landen moeten andere landen met een zwakkere gezondheidszorg helpen, en werken aan de snelle ontwikkeling van vaccins, therapie en diagnose.

Samen met sociale media tegen geruchten

De internationale gemeenschap hoort volgens de WHO te strijden  tegen het verspreiden van geruchten en van desinformatie. Een reporter van Associated Press schrijft dat er sinds het begin van de uitbraak misleidende beweringen en verzinsels circuleren op internet. Daaronder vallen ook leugenachtige samenzweringstheorieën dat de vaccins al klaar zouden zijn of overdrijvingen van het aantal zieken en doden. De WHO klaagde zondag een ‘infodemie’ aan, een epidemie van overvloedige informatie, waarin het moeilijk is om de betrouwbare gegevens te vinden. Omdat veel mensen eerst daar zoeken, zal de WHO samenwerken met Google. Daar zal  officiële informatie de voorrang krijgen op samenzweringstheorieën, nepbehandelingen en geruchten die vreemdelingenhaat aanwakkeren. Ook sociale media zoals Twitter, Facebook, Tencent, en TikTok grijpen al in om de verspreiding van foute informatie en geruchten te beperken.

Noodplannen en solidariteit

De landen krijgen de aanbeveling hun noodplan bij te stellen en aan te vullen om het aantal besmette patiënten te kunnen opsporen, isoleren en verzorgen, en om overdracht van het virus tegen te gaan.  De WHO vraagt ook aan alle landen om gegevens, genoomsequenties, kennis en ervaringen te delen met de organisatie zelf en met de internationale gemeenschap. Dit alles in een geest van samenwerking en solidariteit. Het is opvallend dat alle mondiale aanbevelingen van de WHO door China vanaf het begin in praktijk zijn gebracht. Ambassadeur Li Song, de tweede permanente afgevaardigde voor China, bekritiseerde dan ook maatregelen van bepaalde landen die tegen de aanbevelingen van de WHO ingaan. Hij doelde op vluchtannuleringen, weigeringen om visa uit te reiken, discriminerende maatregelen tegen burgers uit Hubei en Wuhan. Li Song vroeg om ‘feiten, geen vrees’ en ‘solidariteit, geen stigma’s’.

Bijval vanuit Afrika

Tijdens de 146e vergadering van het organisatiecomité van de WHO waren afgevaardigden van een aantal landen vol lof over de aanpak van China en de bijdrage van het land  aan de mondiale volksgezondheid. De vertegenwoordiger van Tanzania, die sprak namens een aantal Afrikaanse landen, uitte zijn medeleven met de Chinese regering en de bevolking. Volgens die landen is het aan de doortastende maatregelen van de Chinese overheid en offers van de bevolking te danken dat er tot nog toe geen gevallen van besmetting met het nieuwe coronavirus zijn vastgesteld in Afrika.

Nog meer internationale steun

Ook namens Duitsland en Zwitserland spraken WHO-vertegenwoordigers met bewondering en waardering over de snelle, krachtige en transparante aanpak van China. Deze woorden werden bijgetreden door de WHO-vertegenwoordigers van Groot Brittannië, Australië, Japan, Brazilië, Singapore, Israël, Chili, Sri Lanka, Nederland, Spanje, Myanmar, Egypte, Noorwegen, Indonesië, Canada, Denemarken, Thailand, Zweden, Montenegro en Bangladesh. Zij riepen verder de internationale gemeenschap op om de samenwerking te verbeteren en samen de ziekte te overwinnen. China wacht nog steeds op substantiële officiële steun uit de VS, zoals toegezegd door de Amerikaanse regering. Wel bieden individuele Amerikaanse wetenschappers en medische instellingen steun aan. China zegt het jammer te vinden dat de welvarende en machtige VS enkel denkt aan zelfbescherming en dan nog op een manier die tegen de WHO aanbevelingen ingaat.

‘Nu in actie komen, later onderzoeken hoe de aanpak in het begin was’ (UPD)

John Mackenzie, een epidemioloog  van een Australische universiteit, heeft in een interview in de Financial Times beweerd dat de Chinese overheid heeft geprobeerd de cijfers in het begin stil te houden. Volgens de FT en de South China Morning Post is Mackenzie lid van het noodcomité van de WHO. (UPD)
Het hoofd van de WHO, Tedros Ghebreyesus, is hier tegenin gegaan. Hij zei: ‘misschien voeren we een onderzoek uit nadat de actie is afgerond. Dan zullen we zien of er iets verborgen was of niet…onderzoekers zullen de zaak wetenschappelijk nagaan, het begrijpen en ons de waarheid vertellen. Nu moet de wereldgemeenschap focussen op de actie die we vandaag kunnen ondernemen’. Ghebreyesus voegde eraan toe dat als China feiten had verhuld, er veel meer infecties zouden zijn dan nu het geval is. Ook zei het hoofd van de WHO dat Mackenzie geen staflid is van de organisatie.

Ghebreyesus vroeg aan de lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie  om 675 miljoen dollar bijeen te brengen voor plaatsen waar de gezondheidszorg  onderontwikkeld is. ‘Als we nu niet investeren, zal de rekening later veel hoger uitvallen’, zei hij.


Xinhua, Associated Press, Christian Science Monitor, SCMP,

5 comments for “Opnieuw lof WHO voor Chinese aanpak coronavirus: ‘paraatheid, geen paniek’ (UPD)

  1. De groei van het aantal besmettingen is aan het afvlakken op een logaritmische schaal.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/

    De mortaliteitsgraad in Wuhan is 4-6%, in Hubei 3-5% en in China ex-Hubei minder dan 0,3%. Het virus wordt minder gevaarlijk naarmate het zich muteert. In Hubei is de situatie nog chaotisch, maar in de rest van het land is de situatie significant aan het keren sinds 02-02-2020. De groei van het aantal besmettingen is aan het afvlakken op een lineaire schaal in China ex-Hubei.
    https://www.youtube.com/watch?v=tdUCaWNkqis

    De situatie in China ex-Hubei zal zich eerst stabiliseren midden februari waarna de strijd geconcentreerd wordt in Hubei en in Wuhan.

  2. – Ik snap al dat positief nieuws niet. Het coronavirus verspreidt zich alsmaar verder, en steden in Zhejiang en Henan zijn nu ook in lockdown. Het enige wat bereikt wordt met quarantaine en lockdowns is volgens experts (zie interviews NYT, WP) het vertragen van de besmettingen.

    – WHO experten, zoals John Mackenzie, spreken hun eigen baas tegen. China heeft veel te weinig gedaan: “There must have been more cases happening that we weren’t being told about. I think they tried to keep the figures quiet for a while because of some major meeting they had in Wuhan but I think there was a period of very poor reporting, or very poor communication,”

  3. Besmettingen groeien normaal exponentieel. Als de groei niet meer exponentieel groeit en afvlakt, is de trend gebroken. Als mensen worden afgezonderd gedurende één of meerdere incubatietijden is de uitbraak ten einde.

    Nieuwe besmettingen in China ex-Hubei: blauwe lijn in eerste grafiek en grijze lijn in tweede grafiek
    Nieuwe besmettingen in Hubei: rode lijn in tweede grafiek
    https://www.guancha.cn/politics/2020_02_06_534852.shtml

    Als leider(s) in Wuhan en in Peking met slechte bedoelingen de ernst van de feiten geweten hebben, dan zouden ze zeker alles verzwegen hebben en massaal gratis groepsreizen met geïnfecteerden georganiseerd hebben richting Washington en Brussel. Dat beantwoordt aan het menselijk handelen. Waarom is dat niet gebeurd?

    Speculeren kan iedereen. Na-apen (citeren) van beweringen is ook niet moeilijk. Met samenhangende bewijzen afkomen is al wat moeilijker… Maar anti’s hebben geen bewijzen nodig. Hun conclusies staan al vast voor de feiten.

  4. Ik denk niet dat het zo eenvoudig is.

    – Verschillende rapporten geven dat een groot deel van de patienten nog steeds zonder diagnose rondlopen. Enerzijds omdat de ziekenhuizen de toevloed niet aankunnen, anderzijds omdat heel veel potentiele patienten milde symptomen tonen.

    – Je hebt nu zware quarantaine maatregelen in zowat heel China, in veel gevallen zelfs inefficient en overdreven. Economisch ligt China bijna volledig lam. En door de blokkades en het afgelaste vervoer geraken mensen niet makkelijk in de steden.
    Duurt de quarantaine nog weken, dan stort de economie van een klif. Maar start men met werken, is het risico dat het virus versneld veespreid.

    – Ondertussen is de virusuitbraak een politieke crisis aan het worden. Gewoon een sporadische lezing op Weibo is voldoende om die woede te meten. Chinezen zijn niet alleen kwaad door het falen van de overheid in het begin, ook in het verdere verloop van de crisis.

  5. Dat mensen ontevreden zijn tijdens een crisis is te verwachten. De voornaamste reden is een gebrek aan openheid, nu in China en ook vroeger elders in de wereld.

    In China ex-Hubei is de trend van de uitbraak gebroken en moet het keerpunt nog bevestigd worden. In Hubei zelf is de situatie nog chaotisch. Dat is al eerder gezegd.

    Niemand kan voorspellen wat de gevolgen zullen voor de Chinese economie en voor de rest van de wereld. Op dit ogenblik is dit gewoon speculeren. Eerst afwachten hoe alles gaat verlopen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *