Opvallend rustige 1Mei in China


1 Mei is in China (tegenwoordig) vooral een dag om te genieten van vrije tijd, familie te bezoeken, uitstappen te maken. De enige 1 Mei-toespraak  die de Engelstalige Chinese media vermelden is die van Xi Jinping.

GT reizigersHet lange vrije weekend is begonnen op 30 april en gaat door tot en met 3 mei. Dan komt zondag, dus een lang weekend om uitgebreid plezier te maken. De spoorwegen verwachten 36 miljoen reizigers…Op 30 april heeft Xi Jinping een 1 Mei-boodschap uitgesproken tijdens zijn bezoek aan Xinjiang. Hij begroette de arbeiders, boeren, intellectuelen en mensen van alle sociale klassen ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Arbeid. Xi heeft de leden en activisten van de Communistische Partij van China opgeroepen om zich meer met de arbeiders te vereenzelvigen en om het voorbeeld te geven door zelf hard te werken. Er zijn volgens hem mensen die model staan door hun beroepsernst en vernieuwingsdrang.

Op alle vlakken gematigdheid

‘Alleen door ons in te zetten behalen we successen en we bereiken onze doelstellingen uiteindelijk altijd weer op voorwaarde dat we ijverig, eerlijk en op een wetenschappelijke manier ons werk te doen’. De president wil werk, kennis en talent herwaarderen en inzetten bij de hervormingen en de verdere modernisering van het land. Partijleden en functionarissen moeten hun band met de werkers versterken en vooral onder de jongeren reclame maken voor een welvaart gebaseerd op een ‘behoorlijk gedrag en ijver’. Zo zullen ze ‘hun politieke overtuiging intact houden en integer blijven, niet in de verleiding komen om aan decadentie toe te geven’.

 

Xi hield een 1 Mei toespraak over opwaardering arbeid en eenheid in Xinjiang

Xi hield een 1 Mei toespraak over opwaardering arbeid en eenheid in Xinjiang

De toespraak was de enige politieke, ideologische boodschap waar de media ter gelegenheid van 1 Mei aandacht hebben besteed. Het bericht en ook het nieuws over de viering werd enigszins overschaduwd door de aanslagen en hun nasleep, ook in Xinjiang. Enigszins, want sensationele beelden werden van de sociale media gehaald en de berichtgeving was erg ingehouden. Allerlei verklaringen zijn mogelijk hiervoor: misschien wilde men het feestelijk karakter van het vrije weekend niet verstoren of ‘de terroristen hun zuurstof’ (publiciteit) ontnemen. De controle op het nieuws over de aanslagen in Xinjiang kan ook de bedoeling hebben de verdeeldheid onder de bevolking (bijvoorbeeld een anti-Oeigoerse hetze) te voorkomen.

Bronnen: Xinhua, BBC

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *