Oscars illustreren komst China in filmindustrie.

De belangrijkste Oscarwinnaar dit jaar, ‘Green Book’ is een gedeeltelijk Chinese productie. Bij verschillende andere winnaars vinden we Chinese regisseurs terug.

“Green Book,” “Bao,” “Minding the Gap,” en “Free Solo” , winnaars of genomineerden voor de recente Oscars, hebben allen een band met China. De regisseur is (deels) Chinees, of het kapitaal voor de productie kwam (deels) uit China. Dat is geen toeval, maar gevolg van de toenemende Chinese aanwezigheid in de globale ontspanningsindustrie.

Doorbraak internet filmbedrijf

Oscarwinnaar ‘Green Book’ is een coproductie van het Chinese Alibaba Pictures. Daarmee is dit het eerste internet filmbedrijf dat mee de winnaar van de Oscar voor beste film produceerde. Het zal de film vanaf 1 maart in China zelf uitbrengen.

Het snel uitbrengen van deze film in China en het verwachte grote succes na de Oscartoekenning zijn positieve tekenen van toenemende maturiteit van de Chinese filmmarkt. Het toont dat die niet meer alleen open staat voor kassuccessen van Disney, maar ook ‘ernstige’ buitenlandse films naar de gunsten van het publiek kunnen dingen.

Universele waarden en gevoelens

De prijs voor beste korte animatiefilm ging naar ‘Bao’, van de Chinees-Canadese regisseuse Domee Shi. De film brengt het verhaal van een eenzame Chinese moeder die bevriend raakt met een tot leven gekomen ‘baozi’, een gevuld Chinees broodje. Het filmpje kreeg vooraf al veel positieve commentaar, omdat het erin slaagt universele waarden en gevoelens met eenvoudige middelen over te brengen.

Domee Shi is de eerste vrouwelijke regisseur bij Pixar (een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in het maken van animatiefilms met behulp van computeranimatie). Ze is in Chongqing geboren maar verhuisde op twee jaar met haar moeder naar Canada. Haar leven diende als inspiratie voor de film.

Doorbraak documentaire

“Minding the Gap,” kreeg een nominatie in de categorie documentaires. De film is gemaakt door de Chinees-Amerikaanse regisseur Bing Liu. De Oscar ging echter naar favoriet “Free Solo”, overigens een documentaire met twee regisseurs van Chinese afkomst.

“Minding the Gap” won wel de juryprijs voor de beste doorbraak op het 2018 Sundance Film Festival (het grootste Amerikaanse filmfestival voor de onafhankelijke film). Het vertelt het verhaal van drie jongemannen met een verschillende achtergrond, die door hun passie, skateboarden, samenkomen. Het is een klassiek thema van doorbreken van culturele en etnische grenzen.

Al bij al krijgen Chinese producers, regisseurs en acteurs stilaan maar zeker meer internationale erkenning voor de kwaliteit van hun werk.

Bronnen: People’s Daily, Asia Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *