Nauwelijks zijn de mannen uit Peking geleerd niet te spuwen of met ontbloot bovenlijf rond te lopen voor de Olympische Spelen of de volgende ‘opvoedingsbeweging’ duikt reeds op. Bewonerscomités zenden vrijwilligers uit om de bewoners van Shanghai te overtuigen niet meer op straat in pyjama rond te lopen.
Sinds decennia loopt regelmatig 16 % van Shanghais inwoners in pyjama om sigaretten, wat groenten of een herlaadkaart naar de winkel op de hoek ; 25 % van de inwoners doet het soms. Het dragen van pyjama’s dateert uit de jaren ’30 en kwam terug in de mode op het einde van de jaren ’80. Volgens sommigen was het toen een uiterlijk teken van welstand dat de bewoner zich nachtkledij kon veroorloven. Volgens anderen zijn het daarentegen ouderen en armen die zich geen “casual” kledij of training kunnen veroorloven die zich in pyjama manifesteren. Hoe het ook zij, uit een opiniepeiling blijkt dat 24 % van de bevolking de pyjamadracht normaal vindt, 34 % het gewoon als praktisch ervaart en slechts 42 % verklaart zich tegenstander van het dragen van nachtkledij op straat.
Op 1 mei wordt straks de Wereldtentoonstelling in Shanghai geopend en sommige lokale verantwoordelijken zijn bang dat een flink aantal van de miljoenen buitenlanders de platgetreden paden zal verlaten en geshockeerd zou zijn bij het zien van personen in pyjama op straat. Het buurtcomité van de Qibabuurt zendt vrijwilligers en zelfs kinderen rond die de buurtbewoners aanmaant om zich niet meer in pyjama in het openbaar te vertonen. Hun idee is dat het zicht van pyjama’s op straat Shanghai het gezicht zou doen verliezen. Het initiatief verdeelt de publieke opinie. Sommigen vinden de ontradingscampagne door de overheid overdreven en bestempelen het als ‘overkill’. Als de vreemdelingen het niet leuk vinden, dat ze dan een andere richting uitkijken, vindt een bewoner. Voorlopig zijn er nog geen westerse reacties die verwijten dat de Chinese mensenrechten worden aangetast, noch Chinese opiniemakers die vinden dat de Chinese overheid plat op de buik gaat voor westerse wellevendheidsnormen.
Bron: SCMP
Zie ook videofragment Franse TV LCI