De Leuvense universiteit heeft nieuwe overeenkomsten getekend met drie Chinese universiteiten. Vicerector De Moor zei vlakweg aan het Studentenblad Veto dat in de toekomst niemand nog om China zal heen kunnen, zowel in de bedrijfswereld, de overheid als de media.
De KU Leuven ondertekende eind oktober tijdens een officieel bezoek aan China samenwerkingscontracten met drie Chinese universiteiten: Tsinghua University, East China Normal University en Shanghai Jiao Normal University. Fudan University wil ook een samenwerking en met Peking University lopen nog onderhandelingen. De KU Leuven wil vooral samenwerken op vlak van onderzoek, maar de universiteiten willen ook studenten uitwisselen, zegt vicerector Internationalisering Bart De Moor aan het Studentenblad Veto.
Bewust werd gekozen voor samenwerking met instellingen uit de Chinese top-50, aldus De Moor. Na een toelatingsexamen mogen de beste studenten er kiezen aan welke universiteit ze willen studeren en via deze samenwerking hoopt Leuven vooral de kwaliteit aan te trekken. Voordien was er enkel een akkoord met Tsinghua. Toch erkent de vicerector dat het voornamelijk eenrichtingsverkeer betreft, maar dat de vraag blijft hoe meer Vlamingen naar China te sturen. Daarbij denkt hij aan Engelstalige zomerscholen van twee tot drie weken; aan verblijven van enkele maanden en ook aan de opvolger van het Erasmus-programma dat ook beurzen zal toekennen aan landen buiten Europa. Het gaat daarbij zowel over de positieve- als de menswetenschappen en in feite zijn het de faculteiten die hun internationaal beleid vorm geven. Voor de vicerector is alvast een ding duidelijk: “Zoals we vroeger naar de VS keken, zullen we nu naar China moeten kijken.” De Moor weet waarover hij spreekt: hij was voorheen zowel kabinetschef bij Van den Brande als van het socio-economisch kabinet bij Leterme.
Bron: Veto