Palestijnse organisaties in Beijing akkoord over streven naar eenheid (UPD)

De Chinese nieuwszender CGTN meldt dat 14 Palestijnse organisaties met elkaar gaan samenwerken. In Beijing bereikten ze een akkoord om een einde te maken aan hun verdeeldheid en om de Palestijnse eenheid te versterken.

Palestijnse organisaties
disclaimer wikimedia commons

Fatah en Hamas maken deel uit van het nieuw ontstane front. De aankondiging van het streven naar eenheid is het resultaat van een driedaagse van verzoeningsgesprekken van 21 tot 23 juli in Beijing op uitnodiging van de Chinese regering, die uitmondde in de ondertekening van een Verklaring van Beijing.

‘China, een trouwe vriend en bondgenoot’

Tijdens de slotceremonie van de besprekingen sprak Fatah zijn waardering uit voor China en zei het dat de steun van China voor Palestina nooit is gestopt en de laatste jaren zelfs is toegenomen. De vertegenwoordiger van Hamas sprak van ‘een historisch kruispunt. Onze mensen staan op in hun strijd’. Hij voegde eraan toe dat de operatie van 7 oktober ‘veel had veranderd, zowel in het internationale als in het regionale landschap’.

De website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van China vermeldt nog het volgende: ‘Het hoofd van de Fatah-delegatie, de heer Mahmoud al-Aloul, en het hoofd van de Hamas-delegatie, de heer Musa Abu Marzouk, spraken namens de Palestijnse facties. Zij merkten op dat China een belangrijke plaats inneemt in het hart van het Palestijnse volk en spraken hun oprechte waardering uit voor president Xi Jinping en China’s langdurige, onveranderlijke, krachtige steun en onbaatzuchtige bijstand aan Palestina. Ze spraken hun waardering uit voor het optreden van China als een verantwoordelijk groot land en als een verdediger van gerechtigheid voor Palestina in internationale fora.

Internationale solidariteit met Palestijnse eenheid

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi nodigde de vertegenwoordigers van de Palestijnse organisaties uit voor de afsluitende plechtigheid. Diplomatieke gezanten naar China of hun vertegenwoordigers uit Egypte, Algerije, Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië, Syrië, Libanon, Rusland en Turkije en vertegenwoordigers van 14 belangrijke Palestijnse facties woonden de slotceremonie bij.

Wang Yi zei dat het akkoord ‘in het teken stond van de grote verzoening en eenheid van alle 14 groepen’. Hij noemde de erkenning van de PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) als enige legitieme vertegenwoordiger van het hele Palestijnse volk’ het grote resultaat. Wang wees er ook op dat ‘er een akkoord bereikt is over het bestuur van Gaza na de oorlog, en over de oprichting van een voorlopige nationale verzoeningsregering.’

Er is een duidelijk verband tussen deze uitspraken van Wang Yi en het feit dat China als één van de eerste landen in de wereld de Palestijnse staat heeft erkend, iets wat door de gevestigde media, ook de progressieve, systematisch wordt genegeerd.

Palestijnse organisaties
De onderhandelaars na het succes, met Wang Yi op de voorgrond.
foto CGTN disclaimer

‘Mijlpaal’

Tegenover CGTN benadrukte Rong Ying, senior research fellow bij het China Institute of International Studies, dat de ondertekening van de Verklaring van Beijing een mijlpaal is op de weg naar de interne verzoening van Palestina. Rong wees erop dat het de eerste keer is sinds het begin van de huidige fase in het conflict tussen Israël en Palestina dat de Palestijnse groepen zich zo concreet hebben verzoend. Ook Mustafa Barghouti van de Palestinian National Initiative, één van de 14 ondertekenende partijen, wijst in een interview met Al Jazeera op de grote vooruitgang die er nu gemaakt is.

Rong zei ook: ‘deze bijeenkomst van de Palestijnse vertegenwoordigers is weer een belangrijke prestatie van de Chinese diplomatie in het Midden-Oosten, dit nadat China bemiddeld heeft om de Saoedisch-Iraanse verzoening tot stand te brengen’.

In april kwamen de belangrijke rivaliserende Palestijnse organisaties Hamas en Fatah bijeen in Beijing om te praten over verzoeningspogingen na 17 jaar van geschillen.

‘de strijd gaat door’

Zoals Mustafa Barghouti ook zegt: ‘de belangrijkste volgende stap is dat het akkoord tussen de Palestijnse partijen ook in daden wordt omgezet.’ Dat is niet vanzelfsprekend, na jaren van soms bittere strijd. De Chinese diplomatie heeft echter bewezen dat het mogelijk is doorheen een langdurig proces van geduldig overleg. Wang Yi zei hierover: ‘de stem van gerechtigheid kan alleen luid en duidelijk klinken als Palestijnse partijen als één man spreken. Alleen als ze de handen ineenslaan en schouder aan schouder voorwaarts marcheren, kunnen ze hun doel, de nationale bevrijding, realiseren.’

Als dat lukt is het een mooi resultaat van het hardnekkige vredesbeleid van Beijing dat erop gericht is de aan gang zijnde genocide te stoppen (maar ook aan het bloedvergieten in Oekraïne, en de spanningen met de Filippijnen een einde te maken) door onderhandelingen en in het streven naar een ‘gedeelde toekomst voor de mensheid’.

De bemiddeling tussen de 14 Palestijnse partijen is ook in overeenstemming met de opvattingen die de Chinese regering standvastig huldigt over de Palestijnse kwestie: wat de rechten van de Palestijnen en de erkenning van de Palestijnse staat betreft moeten de Palestijnen zelf het laatste woord hebben.

Bronnen: CGTN, CNN, Al Jazeera, AP, fmprc.gov.cn, Friends of Socialist China