Paralympische prestaties China: meer (dan) medailles

De Paralympische Zomerspelen van Tokio zijn gisteren geëindigd. China verzamelde in totaal 207 medailles en 96 keer goud. Naast felicitaties kwamen er enkele kritische overwegingen en motiveringen. China zegt verder: ‘op naar de Olympische Winterspelen Beijing 2022’.

paralympische
slotceremonie (foto Xinhua)

De Tokyo Paralympics betekenden over bijna de hele wereld, en zeker in China, 12 dagen van grote belangstelling en aanmoediging voor sportprestaties van mensen met een beperking. Zhang Xuemei, die zilver won met het Chinese rolstoelbasketbalteam voor vrouwen, was de vaandeldrager van Team China tijdens de slotceremonie. Zhangs team won zilver, nadat het in de finale met 50-31 van Nederland had verloren en daarmee zijn beste resultaat ooit op de paralympics had behaald.

Terugkijken en vooruit

Sixth Tone merkt bij zijn prachtige en gevarieerde fotoreportage van deze spelen op: ‘voor de atleten gingen de Paralympics dit jaar om meer dan alleen medailles of wereldrecords. Na een onverwachte vertraging veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, kregen ze de kans om jaren van hard werken en vastberadenheid te laten zien op het grootste podium van de wereld’. Politici die een boycot om geopolitieke redenen overwegen van de winterspelen in Beijing volgend jaar, kunnen dat in hun oren knopen. Vicepremier Han Zheng heeft laten weten dat de laatste hand wordt gelegd aan Beijing 2022. Han hecht veel belang aan de kwaliteit van de voorzieningen en het beheer, en aan de plannen om hierbij de COVID-19-epidemie te voorkomen en te bestrijden. Er moeten volgens hem ook inspanningen worden geleverd om culturele overblijfselen op de locatie te beschermen en hij wil dat de verschillende plekken voor de sportevenementen ook na de spelen kunnen gebruikt worden.

Medailles

China finishte in Tokio veruit als eerste in de rangschikking van behaalde medailles, de zogenaamde medaillespiegel, met 207 medailles, waaronder 96 gouden, 60 zilveren en 51 bronzen medailles. Rekening houdend met de officiële telling, waarin goud zwaar doorweegt, eindigde Groot-Brittannië op de tweede plaats met 124 medailles, gevolgd door de Verenigde Staten, het Russisch Paralympisch Comité en … Nederland. België werd in de officiële medaillespiegel 31e. Voor de vijfde achtereenvolgende keer domineerde het Chinese team de Paralympics – het stond in 2004 voor het eerst bovenaan de ranglijst, toen met 63 gouden medailles. Tot nog toe heeft China aan tien paralympische spelen deelgenomen. Dat de Volksrepubliek in de helft daarvan er uitgesproken als beste land uit is gekomen wil wel wat zeggen over de plaats die paralympische sportbeoefening krijgt in de Chinese maatschappij en het sociale systeem.

De cijferdans van Team China

Naar de paralympics van Tokio had China een delegatie gestuurd van 437 mensen, inclusief de coaches en ondersteunend personeel. De 251 atleten, van wie 132 vrouwen, waren amateurs met verschillende achtergronden, waaronder fabrieksarbeiders, studenten en boeren. Van die Chinese atleten nam 40% voor het eerst deel. Ze kwamen uit in 20 van de 22 paralympische sporttakken op deze spelen, ze realiseerden een doorbraak in (team)sporten waar China vroeger niet in uitblonk, en ze vestigden 29 wereldrecords. Wel was het aantal deelnemende atleten uit China dit keer kleiner dan op de vorige paralympics, in Rio 2015 (met 327 Chinese deelnemers in 17 sporttakken). Aan de cijferdans moeten we misschien nog een nummertje toevoegen. Tijdens al zijn deelnames aan olympische spelen voor atleten met een beperking heeft China in totaal maar liefst 525 gouden medailles behaald. De mijlpaal van de 500 werd voorbijgegaan in de laatste dagen van ‘Tokio 2020’ (in 2021 gehouden). Verder moet gezegd dat niemand van Team China besmet was met het nieuwe coronavirus of op doping werd betrapt.

paralympische
400 m finale T11 voor atleten met een sterke visuele beperking, Liu Cuiqing met haar begeleider (foto Xinhua)

Verder denken

Ongetwijfeld speelt nationale trots en bewondering voor de vastberadenheid van de deelnemers een rol in het enthousiasme waarmee China de deelname en de glansrijke resultaten begroet van zijn sporters met een beperking. Maar er is toch meer: in de reacties op internet en uitspraken van experts in de media komt vaak de gedachte voor dat de maatschappij en ‘het systeem’ nog meer moeten doen om voor mensen met een beperking te zorgen voor gelijke rechten en een betere toegang (soms letterlijk, soms figuurlijk) tot het leven van alledag. De leiders van politiek en overheid zien echter ook ‘de andere kant van de medaille’. Zij hebben een plechtige felicitatieboodschap aan Team China gericht, met als extra aansporing de volgende opvallende uitnodiging. ‘Jullie zijn een nationale inspiratiebron voor wie in China werkt om tegen 2035 een ‘modern socialistisch land’ te worden … zorg dat je nog meer betrokken geraakt bij sociale zaken en een gepaste bijdrage levert aan de wederopleving van de natie’.

Bronnen: olympics.com, Sixth Tone, South China Morning Post, news.cn, Global Times, China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *