Pasen gevierd in Tibetaanse parochie

In het Tibetaans dorp Cizhong leeft een belangrijke katholieke gemeenschap waarvan de gotische kerk nationaal beschermd erfgoed is. Hoewel de Tibetaanse boeddhisten vroeger gewelddadig optraden tegenover de katholieke gemeenschap, zijn de betrekkingen nu genormaliseerd schrijft de South China Morning Post naar aanleiding van de paasfeest viering.

cizhong1Het Nestoriaans christendom arriveerde in Tibet via de handelsroutes meer dan duizend jaar geleden. Al vanaf de 16-de eeuw zond het Vaticaan missionarissen om de lokale gemeenschap te evangeliseren. Tijdens de 19-de eeuw riep paus Gregorius het apostolisch vicariaat te Lhasa in het leven en gaf Franse missionarissen de taak om het Tibetaanse volk te bekeren. Niettegenstaande de vele mythes over de vreedzame Tibetaanse boeddhisten voerden de Tibetaanse kloosters oorlogen tegen her katholicisme door het doden van priesters en het vernietigen van kerken en dorpen. Bang dat deze gevechten hun heerschappij in de regio zou destabiliseren, verhuisde de Qing regering de Tibetaanse katholieken van centraal Tibet naar de buurprovincies Sichuan en Yunnan waar veel Tibetanen wonen.
Een van deze gemeenschappen bevindt zich in het dorp Cizhong dat valt onder de autonome Tibetaanse prefectuur van Diqing in Noord-Yunnan. Middenin het dorp staat een gotische kerk die eerst in 1905 gebouwd werd en daarna herbouwd in 1914 met fondsen van de regering nadat de Boeddhisten de eerste kerk hadden plat gebrand. De gotische kerk is sinds 2006 erkend als historisch en cultureel erfgoed. Voor hun liturgische noden leerden de missionarissen ook de lokale bevolking om wijn te verbouwen zoals in Frankrijk.
De lokale bevolking bestaat uit een vermenging van de Lisu, Naxi, Han en Tibetaanse cizhong2groepen. Hoewel de Tibetaanse invloed overweegt qua taal is 80 % van de bevolking katholiek. De huizen zijn versierd met katholieke symbolen tot en met paus Franciscus. Grotere beeltenissen zijn “khatas”, ceremoniële sjaals die gebruikt worden in Tibet en het boeddhisme. De lokale autoriteiten sponsoren de lokale kerk en de regering heeft een brug gebouwd over de Lancang (Mekong) waardoor Cizhong verbonden wordt met de hoofdweg naar Deqin.
In 2008 zond de officiële katholieke kerk uit Beijing de Mongool Yao Fei als priester voor Cizhong. Voor Yao kwam waren de kerkdiensten volledig in het Tibetaans, nu zijn de diensten in het Chinees maar de gezangen in het Tibetaans. Ondertussen werden de betrekkingen tussen Tibetaanse boeddhisten en katholieken hartelijker. Ze vieren samen traditionele festivals en huwelijken tussen beiden zijn niet zo zeldzaam meer. Ondertussen werd het dorp ook een tussenstop voor toeristen die door Yunnan reizen.
Bron: SCMP
Lees ook dossier godsdiensten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *