'Patiëntveiligheid moet beter in China'

Vijf patiënten van een groot ziekenhuis in Hangzhou (provincie Zhejiang) zijn eind januari besmet met hiv, het virus dat tot aids kan leiden. De oorzaak was een ernstige fout bij het gebruik van medisch materiaal. De nationale overheid en de gezondheidsorganisatie van de VN vragen om maatregelen voor meer patiëntveiligheid.

Een personeelslid heeft medisch materiaal dat aangewend was bij de behandeling van een hiv-besmette persoon hergebruikt bij andere patiënten.

Medische fout

Deze ernstige overtreding van de procedures werd begaan in het Provinciale Ziekenhuis voor Traditionele Chinese Geneeskunde van Zhejiang. Het incident is op 26 januari, nadat de besmetting was geconstateerd, gemeld aan de bevoegde autoriteiten. De provinciale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling heeft direct alle patiënten laten screenen. De nationale gezondheidsdienst en de staatsdienst voor traditionele Chinese geneeskunde hebben een werkgroep samengesteld en naar het ziekenhuis gestuurd.

Noodmaatregelen

Op 9 februari is de zaak publiek gemaakt door de provinciale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling. Die was intussen bezig met een onderzoek naar de toedracht en nam maatregelen om de gevolgen te beperken. De getroffen personen en hun families krijgen begeleiding en schadevergoeding. De diensten hebben de nalatige zorgverlener laten arresteren. Ze hebben vijf stafmedewerkers van het ziekenhuis ontslagen, onder wie de directeur en twee adjunct-directeuren. Nog meer betrokkenen zouden zijn aangehouden bij het politieonderzoek. De onderzoeksgroep laat in alle hospitalen van de provincie controles uitvoeren van de aanpak om ziekenhuisinfecties te voorkomen.

Oorzaak

Zeker is dat de besmetting werd veroorzaakt doordat een personeelslid de regels heeft overtreden door medisch materiaal meerdere keren te gebruiken. Over het materiaal zelf is er enige onzekerheid. In sommige berichten in de staatsmedia wordt er gesproken over een pipet. Volgens een liberale krant hebben de bevoegde diensten niet meer willen of kunnen zeggen dan ‘een buisje bedoeld voor eenmalig gebruik dat bij meer patiënten is gebezigd’. In de officiële verklaring van de Nationale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling staat er dat de verzorger in Hangzhou een medische fout heeft begaan bij het gebruik van injectienaalden.

Communicatie

Over de communicatie is er een debat. Berichten over het incident in de sociale media zouden een tijdlang zijn geblokkeerd. Ook de berichtgeving van officiële websites hierover zou zijn gecensureerd. De verklaring kan zijn dat het onderzoek nog niet afgerond was. Een andere mogelijkheid is dat ambtenaren paniek hebben willen voorkomen. Volgens sommige experts is het echter juist contraproductief om informatie tegen te houden of pas later te verspreiden.

Het spook van 90

Iedereen wil in elk geval een herhaling voorkomen van het schandaal uit de jaren 90. Vele donoren werden toen besmet door onveilige procedures bij de bloedafnames. De menselijke ramp werd nog erger gemaakt doordat ze in de doofpot werd gestopt. De experts op het gebied van de volksgezondheid vragen het publiek met aandrang niet in paniek te raken en niet te twijfelen aan de veiligheid in de Chinese ziekenhuizen. Er zijn vaste en verplichte regels om mensen te testen op ziekten zoals hiv/aids en hepatitis voordat er invasieve ingrepen plaatsvinden. Wie zich daaraan houdt zal besmetting voorkomen.

Nationaal probleem

patiëntveiligheid

verklaring gezondheidsdienst Zhejiang

Li Bin, directrice van de Nationale Commissie voor Gezondheid en Geboorteregeling, heeft op meer inspanningen aangedrongen. De besmette patiënten moeten eerst en vooral goed worden verzorgd. Noodmaatregelen zijn nodig voor de preventie. Li Bin vraagt ook dat de wet strenge straffen oplegt aan de verantwoordelijke personen. Volgens juristen kan iemand die een medische fout begaat tot drie jaar gevangenisstraf krijgen. De media hebben nu ook nog de resultaten uitgebracht van het onderzoek naar een gelijkaardige zaak in Qingdao, provincie Shandong. Daar zijn patiënten besmet met hepatitis B. Dat is net zoals hiv een via het bloed overdraagbare infectie.

Investeren in een andere cultuur

De World Health Organization (WHO) heeft een oproep gedaan aan het adres van China. Naar aanleiding van de zaken in Hangzhou en Qingdao moet de overheid zorgen voor de ontwikkeling van een ‘cultuur van patiëntveiligheid’. Daarbij kan er, zo zegt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN, meer gebeuren dan onderzoek en straffen. De regering kan de ‘cultuur van patiëntveiligheid’ het beste ondersteunen via budgettaire maatregelen. Er is geld nodig voor veilige apparatuur en opleidingen. De gezondheidszorg moet ook kunnen investeren om het nodige deskundige personeel te kunnen inzetten, aangepast aan de werkbelasting in de ziekenhuizen.
China Daily Asia, Caixin, channelnewsasia.com, sixthtone.com, w3livenews.com, en.nhfpc.gov.cn (website Nationale Dienst Gezondheid en Geboorteregeling)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *