Peking, dat nauwelijks met zijn afval blijf weet, is gestart met 300 recylagestations waar per wijk recycleerbare producten kunnen afgeleverd worden in ruil voor punten. Een aantal punten geeft recht op een klein geschenk.
We hadden het in het verleden reeds over Pekings afvalproblemen. Vorig jaar in augustus werd in de 8 stedelijke districten met een recyclagedag gestart, die valt op de laatste zaterdag van de maand. Dit jaar breidt Peking deze maandelijkse inzameldag van recycleerbare materialen uit naar 300 buurtgebonden afvalrecyclagestations, straks ook met medewerking van de substedelijke districten. Het aantal stations groeide van 18 in augustus tot 220 nu en dit zal blijven aangroeien, aldus Li Weiwei van de dienst Handel. Tijdens de 7 vorige recyclagedagen verzamelden de recyclagestations 400 ton recupereerbare materialen en vorig jaar werd in de hoofdstad 4 miljoen ton recycleerbaar afval herbruikt, 4 % meer dan het jaar voordien.
De stations worden geleid door heuse recyclageondernemingen, waarvan er in elk district één of twee bestaan. Er zijn 3 middelen om je afval kwijt te kunnen: zelf overhandigen in het station, bellen dat de arbeiders het komen ophalen of via een order op internet. Vier soorten afval worden aanvaard: papier, plastiek en glas, metalen afval en elektronische toestellen. Bij het verkopen in de stations krijgen de verkopers punten op een kaart en als de kaart vol is, krijgen ze een klein geschenk, zoals zeep, waspoeder, tandpasta, … .
Liu Xinmin, algemeen manager van een recyclagebedrijf in het district Changping, hoopt dat het werken met de kaart hem meer klanten helpt afsnoepen van de ongereglementeerde afvalventers. Liu legt uit dat de prijs die hij biedt 20 % hoger ligt dan bij de straatleurders. Gezien de recyclagedag een regelmatig weerkerend fenomeen is, zijn de bewoners ook zekerder dan met de onregelmatige leurders.
Peking genereert 18.000 ton afval elke dag, meer dan de capaciteit van de storten. Wat de verbrandingsstations betreft, is er bewonersprotest, omdat gevreesd wordt voor giftige stoffen in de lucht. Het stadsbestuur organiseerde zelfs een bezoek aan verbrandingsstations in Japan en Macao om tegenstanders te overtuigen dat het mogelijk is dergelijke ovens te bouwen zonder gevaar voor de omgeving. De stad plant de afvalverbranding van 5 % nu op te voeren tot 20 % in 2020.