Persconferentie premier Wen sluit bijeenkomst Volkscongres

Geen sensationeel nieuws op de persconferentie van premier Wen Jiabao na het einde van de jaarlijkse parlementszitting. Wel enkele interessante klemtonen en een verschillende interpretatie in diverse media. 
Alle media, Chinese en buitenlandse, hebben het over de belofte van Wen om politieke hervormingen door te voeren. Zonder politieke hervormingen kunnen de economische hervormingen niet lukken en kunnen geen blijvende economische successen geboekt worden, zei de premier. Het Chinese Volksdagblad benadrukt dat politieke hervormingen in een volkrijk land als China niet eenvoudig zijn en moeten doorgevoerd worden rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van de huidige situatie. Financial Times ziet een tegenspraak tussen Wen en parlementsvoorzitter Wu Bangguo die enkele dagen geleden opriep vast te houden aan een correcte politieke richting en aan het fundamentele politieke systeem.
Op een vraag over de gebeurtenissen in de Arabische wereld zei Wen dat het niet correct is een analogie met de toestand in China te zien. De Financial Times  trekt dit in twijfel en schrijft de flop van de Chinese ‘jasmijnrevolutie’  nogmaals toe  aan de preventieve repressie.
Wen sprak over de moeilijke evenwichtsoefening tussenhet laten afkoelen van de inflatie afkoelen en het bevorderen van de groei die voor banen zorgt. Hij heeft er echter vertrouwen in dat de regering de inflatie kan temmen zonder de groei te fnuiken en de werkloosheid te laten oplopen. De situatie wordt volgens hem wel gecompliceerd door de internationale stijging van olie- en grondstofprijzen en door het massaal uitgeven van dollars door de USA einde vorig jaar, wat tot een wereldwijde inflatiedruk heeft geleid. Om  de inflatie beneden 4% te krijgen (ze stond nog op 4,9% in januari en februari) heeft de regering al drie keer de rentevoet en al vijf keer de minimum kapitaalsreserves van de banken verhoogd sinds oktober. Er zijn ook prijzenstops voor bepaalde producten ingevoerd en men probeert de stijging van de woningprijzen door allerlei maatregelen te stoppen. Er komen meer en betere sociale woningen,  36 miljoen in vijf jaar. Ook lokale overheden moeten meewerken, door woningprijzen onder controle te houden en te zorgen dat er voldoende graanproducten, vlees, groenten en fruit op de markt komen. Om groei, inflatie en werkgelegenheid in evenwicht te houden, krijgen KMO’s krijgen meer aandacht, vooral in de technologie- en dienstensectoren die veel nieuwe banen scheppen.
Wen zei verder dat de omvorming van een ontwikkelingstype gericht op de uitvoer naar een type dat mikt op binnenlandse consumptie dé prioriteit van het nieuwe vijfjarenplan wordt. Het vorige plan voorzag 7.5% jaarlijkse groei.  De  7% kwaliteitsvolle jaarlijkse groei van het nieuwe plan is in de huidige omstandigheden echt niet gemakkelijk te halen. De lagere doelstelling illustreert de vastberadenheid van de regering om het groeipatroon zelf te veranderen; groei mag niet meer onevenwichtig en ongecoördineerd zijn, maar moet duurzaam verlopen.
Andere belangrijke klemtonen van het plan zijn de strijd tegen corruptie en het verminderen van de kloof tussen arm en rijk.
Wen gelooft niet dat er al een ‘Chinees ontwikkelingsmodel’ bestaat, want China is nog aan het zoeken naar zijn beste weg voor economische ontwikkeling. Bovendien moet ieder land voor zichzelf uitproberen welke methoden best werken; China respecteert de keuze van andere landen. Rechtvaardige verdeling, respect voor recht, sociale stabiliteit, democratische rechten, initiatief en creativiteit van de mensen zijn de sleutelwoorden voor China.
Het volgende kwam niet in de grote Chinese of internationale media, wel in de Daily News van Sri Lanka: de Chinese premier zei dat het vijfjarenplan een belangrijke plaats voorziet voor culturele hervormingen en ontwikkeling. De instellingen zullen sneller hervormd worden, men zal de kwaliteit van de medewerkers verbeteren en sociale activiteiten in de culturele sector stimuleren. Daarbij zal China op zijn eigen tradities voortbouwen en tegelijk leren van andere beschavingen. “De sterkte van een land ligt niet alleen in zijn economische kracht, maar in de kwaliteiten van zijn burgers, het niveau van zijn culturele ontwikkeling en zijn ethische regels”.
Bronnen: China Daily, Volksdagblad, Financial Times, AFP, South China morning Post, Daily News (Sri Lanka)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *