Nadat een arts woensdag gewond werd bij een aanval door een patiënt, hebben meer dan 600.000 Chinese artsen een petitie getekend tegen deze vorm van geweld. Enkel in juni deden zich in China tussen 12 tot 20 gevallen voor. Uit een opiniepeiling blijkt dat vorig jaar 13 % van de artsen het voorwerp waren van fysisch geweld door hun patiënten.
Het was de druppel die de emmer deed overlopen. In Huizhou heeft ene Liao bekend een aanval te hebben uitgevoerd op dokter Ou Lizhi van het Longmen County People’s Hospital. Dr. Ou was gewond aan haar rechterhand en linker arm. De aanvaller geloofde dat de geneesmiddelen die Dr. Ou voorschreef de oorzaak waren van zijn vaak voorkomende hoofdpijn. In een reactie hebben 600.000 artsen hun handtekening geplaatst onder een online petitie tegen het geweld op artsen of verpleegkundigen. Enkel in juni deden zich in China naar verluidt 12 gevallen van agressie voor.
In een opiniepeiling uit mei door de Chinese Medical Doctor Association bij 12600 artsen blijkt dat 13 % het slachtoffer werden van agressie door een patiënt en dat 60% mondeling werden bedreigd. Vorig jaar heeft het gerecht 347 dergelijke gevallen behandeld. Volgens directeur Wetszaken bij de Chinese Medical Doctor Association’s Deng Liqiang, deden zich van eind mei tot begin juli 20 gevallen voor. Volgens een Witboek door de vereniging hebben 70% van de artsen al te maken gehad met ofwel fysieke agressie of mondelinge bedreigingen. Meer dan 60 % wenst dat hun kinderen niet in hun voetsporen treden, aldus nog het Witboek. Meer dan 70 % van de aanvallen zijn gericht tegen de artsen, de rest is gericht tegen de verpleegkundigen. De meeste aanvallen komen van familieleden van patiënten, maar ook patiënten zelf vergrijpen zich aan het plegen van geweld. Een persoon die een arts dodelijk neerstak en twee anderen verwondde, kreeg in Zhejiang de doodstraf die werd voltrokken.
Maatregelen.
Het ministerie merkt op dat de voorbije jaren al enkele maatregelen werden getroffen. Over het algemeen zijn in elk groot ziekenhuis twee tot drie politieagenten gestationeerd om aanvallen te voorkomen en conflicten te regelen. Deze politieagenten geven opleiding aan veiligheidsagenten, daar het het voor verbetering vatbaar is. Het viel namelijk al voor dat veiligheidsagenten gewoon stonden te kijken bij geweld tegen de dokters. De beste openbare ziekenhuizen hebben voorts miljoenen geïnvesteerd in betere audio- en videobewakingssystemen, vooral aan de in-en uitgang en bij de polikliniek. Als zich een geval voordoet, worden bewakers gestuurd om de situatie te controleren en eventueel de politie te verwittigen. Een nieuw voorstel is gelijkaardige scanners aan de ingang van het ziekenhuis te plaatsen zoals in de metro om te verhinderen dat verboden voorwerpen als geweren en messen hun intrede doen.
De National Health and Family Planning Commission merkt op dat het geweld vorig jaar afnam. De medische instellingen gaven vorig jaar 7,6 miljard behandelingen wat 300 miljoen meer is dan het jaar voordien. Het aantal gevallen van agressie en conflicten daalde met 10% en 18 %. Volgens een recent voorstel van wetswijziging aan het strafrecht kunnen zij die geweld plegen op medisch personeel 7 jaar hechtenis krijgen. Anderzijds is het ook wel zo dat indien artsen 60 patiënten per dag ontvangen, er weinig mogelijkheid bestaat tot echt diepgaand persoonlijk contact. Een verdere hervorming van het gezondheidssysteem is nodig zodat preventie en lichte kwalen op buurtniveau worden behandeld opdat de grote ziekenhuizen wat ontlast worden.
Chinagate