Petitiesysteem moet beter werken

China gaat het ‘xinfang’ of petitiesysteem hervormen om het meer efficiënt te maken. Dat moet ook een einde maken aan de soms slechte behandeling van klagers in Beijing.
AfbeeldingHet xinfang systeem is te vergelijken met onze ombudsman, maar heeft zijn wortels al in de tijd van de keizers. Wie zich door de lokale overheid tekort gedaan voelt, kan zich rechtstreeks met een verzoek of petitie tot een hogere overheid richten, tot en met het Staatsbureau voor Brieven en Verzoeken in Beijing. Maar het aantal klachten van burgers bij dat Bureau wordt sinds 2005 gebruikt als één van de criteria om de prestaties van provincies te beoordelen. Het effect was pervers. Lokale overheden begonnen in Beijing speciale bureaus op te zetten om klagers uit hun regio te helpen. In de praktijk kwam dat er op neer dat de klagers bij aankomst onderschept werden, en met alle mogelijke middelen, inclusief misleiding, omkoperij en vervolging, overtuigd om hun klacht niet in te dienen. Er kwamen zelfs extreme gevallen aan het licht van ‘zwarte gevangenissen’, centra waar klagers vastgehouden werden tot hun gedwongen repatriëring. Er kwamen woedende reacties van het publiek. Een heel bekend geval was dat van Tang Hui, die zes jaar lang probeerde gelijk te halen en daardoor zelfs een week in een werkkamp opgesloten werd. Ze kreeg uiteindelijk excuses en een schadevergoeding.
De South China Morning Post van Hongkong gaat ver in zijn conclusies: de recente bomaanslag in Taiyuan (Shanxi) en de zelfmoordaanslag door een gehandicapte in de luchthaven van Beijing in juli zouden kunnen geïnspireerd zijn door radeloze klagers.
Beijing News meldt nu uit een welingelichte bron dat de centrale regering plaatselijke overheden niet langer zal beoordelen op het aantal klagers. Beijing hoopt dat lokale overheden daardoor minder mensen en geld zullen investeren in het onderscheppen van klagers en meer in acties voor het oplossen van hun problemen. Dit is een verregaande hervorming, die te vergelijken is met de aangekondigde afschaffing van de ‘heropvoeding door arbeid’, een systeem van werkkampen waartoe men door een politierechter voor kleine vergrijpen kan veroordeeld worden.
Bron: Caijing, China daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *