Ping’An wil opsplitsing HSBC

De grootste Chinese verzekeraar Ping’An die 8% van HSBC in handen heeft, vraagt een splitsing van de bankgroep in een Aziatische en een westerse groep. Daardoor zou HSBC meer winstgevend zijn en ook meer onafhankelijk kunnen werken.

De voorloper van HSBC The Hongkong and Shanghai Banking Corporation werd door de Schot T. Sutherland in 1865 te Shanghai en Hongkong opgericht om de Britse handel in het Verre Oosten te financieren. Op 16 december 1941 verhuisde het hoofdkantoor met de oorlog naar Londen..Na de Japanse overgave keerde het hoofdkantoor medio 1946 al weer terug naar Hongkong. Na de stichting van de VRC in 1949 trok de bank zich terug uit het land en alleen de vestiging in Shanghai bleef open. Vier jaar later keerde de bank terug in China en was het de eerste buitenlandse bank met een banklicentie na de communistische machtsovername. Na de voltooiing van de grote overname van het Britse Midland Bank in 1992 verhuisde HSBC zijn hoofdkantoor weer naar Londen. Nu blijkt de verhuissaga van de bankzetel die zowel in in Azië als in het westen actief is, in een nieuwe fase. De bankgroep telt meer dan 40 miljoen klanten, 200.000 personeelsleden en is actief in 64 landen. Ping’An ‘is s werelds tweede grootste verzekeraar met een marktkapitalisatie van $ 116 miljard . Het was de eerste Chinese financiëzle instelling met buitenlandse investeerders en was in 2004 de grootste groeop,op de beurs van Hongkong. De Chinese verzekeraar heeft 360,000 personeelsleden en 220 miljoen klanten, bijna allen in China.

Splitsing?

Ping’An oefent nu druk op de bank uit opdat er een onafhankelijke eenheid HSBC Asia zou opgericht worden. Deze zou meer winstgevend zijn, over meer autonomie beschikken en de kapitaalsvereisten zouden lager liggen. Ping’An heeft een plan uitgewerkt voor het splitsen van HSBC dat almaar meer verscheurd wordt door oost en west. HSBC kreeg kritiek van China omdat het aan VS-aanklagers informatie over Meng Wanzhou had verstrekt die leidde tot haar aanhouding. Anderzijds bekritiseren VS- en VK-politici de bank wegens de steun aan Hongkongs nationale veiligheidswet.

Ping’An vindt het echter abnormaal dat terwijl het leeuwenaandeel van de winst in Azië gerealiseerd wordt, dat de bank onder VK toezicht valt. Volgens de Financial Times zou Ping’an dat 8% van de aandelen in handen heeft (net na BlackRock met 8,3%) gedreigd hebben op de jaarlijkse algemene vergadering tegen de helft van de voorgestelde resoluties te stemmen. Voorzitter Tucker wuifde echter de oproepen weg om tot een splitsing te komen en zei tevreden te zijn met de strategie en resultaten van de groep. Deze strategie van aanwezigheid in handels- en kapitaalhubs uit verschillende werelddelen leek hem de snelste weg om meer winst te maken. Volgens een door de FT ondervraagde top 20 aandeelhouder zou het technisch zeer moeilijk zijn de bank op te splitsen. Volgens Reuters kreeg dit plan maar een lauw onthaal van de investeerders. Of hoe het westen nu van eigen ontkoppelings-deeg een gelijkaardig koekje krijgt opgediend.

Bron: Financial Times, Reuters, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *