In Beijing is er een nationaal platform tegen geruchten op internet gelanceerd, om het publiek te waarschuwen voor laster en pseudowetenschappelijke theorieën.
Xinhuanet.com, een website van het nationale persagentschap, zal het beheren.
Piyao – ‘geruchten ontmaskeren’
De naam van het platform wordt Piyao – ‘geruchten ontmaskeren’ – en het communiceert in twee richtingen, naar en van de internetgebruikers. Daarom bestaat het uit een website, een mobiele app en sociale media. Het werkt samen met Weibo en WeChat. Het Internet Illegal Information Reporting Center zal instaan voor de inhoudelijke invulling.
Overheidsactie
Dus alles gebeurt uiteindelijk onder toezicht van de Centrale Commissie voor Cyberspace, waar het informatiecentrum inzake illegale informatie deel van uitmaakt. Er zijn 27 overheidsdiensten die medezeggenschap en inspraak hebben in het platform. Daar is onder andere de Partijschool van de CPC bij en ook Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming, een zwaargewicht op het vlak van economische planning in China. Het platform moet het publiek in staat stellen geruchten te herkennen en te ontzenuwen.
Schade
Op internet en sociale media in China verschijnen net zoals in andere landen wilde beweringen en theorieën. Als die bijvoorbeeld over voeding, medicijnen, rampen of noodtoestanden gaan kunnen ze schadelijke effecten hebben. Er kan paniek ontstaan, massale onrust of angsten en kwalijke leefgewoonten bij individuen. Sommige verzinsels hebben schommelingen op de beurs teweeggebracht of bedrijfsactiviteiten negatief beïnvloed. Aanvallen op personen kunnen iemands reputatie kapotmaken. Wie ervan verdacht wordt dit soort geruchten te verspreiden loopt in China het risico tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf te worden veroordeeld.
Hightech
Intussen waren er 40 platforms ontstaan om dit soort laakbare inhoud op internet te weerleggen en te elimineren. Baidu, een gigant onder de Chinese zoekmachines, heeft ongeveer een jaar geleden een dergelijke dienst opgericht. Die gebruikt spraakherkenning en natuurlijke taalverwerking, en ook Big Data en de technologie van Artificiële Intelligentie. Zo kunnen apparaten snel valse informatie ontdekken en vervangen door correcte. Er zouden op die manier 100 foute verhalen per dag uit de wereld geholpen worden. Baidu werkt hierbij samen met 372 afdelingen van de internetpolitie, over het hele land.
Interactief
Veertig bestaande andere platforms zijn nu tot een nationale organisatie verenigd. Zij zal dezelfde geavanceerde technieken als Baidu gebruiken om het verschijnsel van valse geruchten beter aan te pakken. Daar zit een mobiele app bij, waarmee burgers zelf valse geruchten kunnen signaleren. Volgens officiële cijfers kregen de toezichthouders van het internet in de maand juli maar liefst 6,7 miljoen meldingen van illegale en valse informatie.
gbtimes.com, Xinhua, Reuters
“Wie ervan verdacht wordt dit soort geruchten te verspreiden loopt in China het risico tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf te worden veroordeeld.” Geen doodstraf ervoor, want het is wel eens gebeurd. Tijdens de 2009 Xinjiang onrust was een Oeigoerse chef veroordeeld en Geëxecuteerd. Hij had contacten met separatisten op internet. Ze vroegen hem tegen betaling het gerucht dat Oeigoerse meisje dood was geslagen in het fabriek te checken. Hij vond het te ver weg, maar wilde wel het geld verdienen. En had gelogen voor het geld. Later hadden de separatisten video verspreid op Facebook van een Yazidische meisje die dood was geslagen door Yazidische mannen en het voorgesteld alsof het Chinezen waren.