Het verzamelen op pleinen van vrouwen op rijpe leeftijd om samen te dansen is een rage geworden die overal toeslaat en die voor sommigen hinderlijk is, onder meer omdat de muziek te luid staat. China Daily laat een professor aan het woord die stelt dat die minachting niet verdiend is omdat de dansers zowel hun conditie op peil houden als hun sociale contacten.
Je ziet hen vaak op openbare pleinen of gewoon in de buurt van een vrije ruimte onderaan een torengebouw: de vrouwen vanaf middelbare leeftijd die aan “Guangchangwu” doen. Letterlijk vertaald betekent dit pleindansen. Het is het Nationaal Sportbestuur dat de choreografie uitwerkte van 12 dansen die zowat overal door de dames op leeftijd en hun mededansers beoefend worden, vaak na het avondeten wanneer ze verzamelen. Niet zelden staat de muziek te luid en dat vinden buren minder prettig, vooral als ze studerende jongeren hebben. Anderen maken hun beklag dat de dansers een doorgang blokkeren. In Wuhan gooiden buren vanaf hun woongebouw zelfs afval op de hoofden van de dansers. Tot voor het Louvre in Parijs zette een groep toeristen het op een dansje. Daartegen dringen sommigen aan op een regeling van het fenomeen met betere bepaling van volume, tijdstip en plaats. Waarop de voorstanders weer repliceren: “ Moeten we herinneren aan Mao’s woorden over dansen? Het Nationaal Sportbestuur is toch niet gek?”.
Standpunt pro
China Daily laat een gymnastiek professor aan het woord die het opneemt voor de pleindansers en stelt dat het weinig kost en een passende manier voor vrouwen is om aan fysieke oefeningen te doen in een verouderend land als China dat 200 miljoen senioren telt. Zo kan het dansen niet enkel de gezondheidsfactuur verlichten maar uit een onderzoek van het Guangzhou Institute of Physical Education blijkt dat 98 % van de dansers er ook mentaal beter aan toe zijn en niet lijden aan angst, depressie of vijandigheid. Ook in de VS wijzen studies uit dat fysieke oefeningen goed zijn voor het eigenbeeld en bevorderlijk zijn voor sociale vaardigheden.
Overigens zijn de 12 recente dansen van het Nationaal Sportbestuur wetenschappelijk zo uitgewerkt dat ze de uitvoerders het meest voordeel opleveren . Er is overigens niets mis met het feit dat de sportautoriteiten de massa helpen om fit te blijven. Recentelijk zijn jongeren aan deze dansen mee gaan doen en in sommige steden werden zelfs professionele teams gevormd. Hoewel sommigen het idee niet op prijs stellen dat de administratie zich met dansen bemoeit, toch laat de formele volgorde van de bewegingen toe om wedstrijden te organiseren die beter beoordeeld kunnen worden. Zo kunnen danswedstrijden lijken op heuse sportwedstrijden, aldus nog de professor in China Daily.
.
wanneer op de radio station een liedje draait moeten ze geld geven aan de schrijver, waarom gebeurt het niet bij deze pleindansen muziek. want een openbaar plaats lopen net zoveel mensen lans dan een radioluisteraar.
Leuk die dansende Chinezen. Ze vinden altijd weer een manier die gezond is voor lijf en geest en toch niets kost. TaiChi in de parken, veel turntoestellen op straat, van die veertjes opvangen met je voet/teen/knie. En nu weer dansen op een plein. Vind ik fantastisch. Over twee dagen ben ik weer even in Beijing en hoop ik de dansende dames te zien en zal ik zeker meedoen. Hiephoy!!
Een paar jaar terug heb ik gefilmd op een plein in Kunming. Het waren daar geen dansende dames, maar iedereen was met muziek en dans bezig. Van traditioneel tot MiJackson imitaties. Ik vond het geweldig.
https://www.youtube.com/watch?v=vdbhqKAbrO4