De burgemeester van de stad Jining in de provincie Shandong heeft ontslag genomen. Volgens insiders krijgt hij een belangrijke post in het zakenleven. Dat een hoge politicus de politiek verlaat voor het zakenleven is uitzonderlijk in China.
Mei Yonghong is 50 jaar en was al sinds 2010 burgemeester van Jining, een stad met 8 miljoen inwoners. In dat jaar werd hij samen met 66 andere hogere ambtenaren bij de centrale regering uitgestuurd naar een verantwoordelijke post in de provincie. Wei heeft een diploma landbouwkunde en werkte eerst 8 jaar voor het Ministerie van Landbouw. Daarna kwam hij terecht op het Ministerie van Wetenschap en Technologie; daar was hij van 2006 tot 2010 directeur van het departement Beleid en Regelgeving.
In Jining leidde hij de omvorming van een economie met een dominerende steenkoolsector naar een die focust op IT-bedrijven. Hij slaagde erin grote technologiebedrijven zoals HP, Oracle en ZTE naar de stad te halen. Daar sloot hij in 2013 ook een contract af met zijn toekomstige werkgever BGI voor de ontwikkeling van de gezondheidszorg en het kweken van economisch interessante planten en dieren.
Op 6 september heeft het stadsparlement van Jining zijn ontslag aanvaard. Volgens insiders heeft Wei ontslag genomen om een hoge post te gaan bekleden bij een privébedrijf voor genoom-onderzoek, het BGI (Beijing Genomics Institute). Dat instituut doet genetisch onderzoek en is, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, in Shenzhen opgericht in 1999. Het heeft geen winstoogmerk. Wei krijgt er een hoge functie, maar zal naar het schijnt geen CEO worden, hoewel die functie sinds juli vacant is. BGI is op zijn terrein een belangrijk onderzoeksinstituut. Het doet onderzoek naar DNA van mens, dier en plant. In 2011 ontrafelde het samen met een instituut uit Hamburg de genetische structuur van een nieuwe agressieve E.Coli bacterie die in Duitse ziekenhuizen opgedoken was. Einde 2012 kreeg het van de Amerikaanse overheid toelating om Complete Genomics in Silicon Valley over te nemen. In 2013 stond het vierde op de lijst van meest innovatieve bedrijven in China.
Mensen die Wei kennen zeggen dat hij een heel directe politicus was, iemand die de problemen zonder omwegen bij naam noemde. Het is mogelijk dat hij zo in conflict gekomen is met hogere ambtenaren en de zaak voor bekeken hield. Wei is naast burgemeester ook afgevaardigde in het nationale parlement; daar pleitte hij in maart dit jaar voor strenger toezicht op misbruik van administratieve bevoegdheden door ambtenaren.
Bron: Caixin
mooie voor die kerel. hij zoekt een baan die bij hem past waar hij ook was afgestudeerd. beter dan Balkenende en Bos deze 2 kerel kregen een baan in een bedrijfsleven waar hij niet was afgestudeerd. enige reden zou het zijn dat ze zijn aangenomen vanwege hun geheime connectie met het politieke wereld. handig wanneer een bedrijf zoals ABN AMRO voor het bailout. over corruptie gesproken.
Balkenende was hoogleraar aan de VU voordat hij minister-president was. Nu is hij hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Wouter Bos is doctor in de economie en werkte bij Shell voor hij minister van financiën werd. Hij is nu voorzitter van de raad van bestuur van het VU medisch centrum in Amsterdam.
met andere woorden onze hoge onderwijs gaat nu naar de kloten.
dat er veel ambtenaren in de westen aan hun job komen zou mijn altijd een vraag worden. iemand had wat geld gedoneerd aan Obama verkiezingen campagne en krijgt een baan als ambassadeur in Hongarije waar ie niks van af weet. ook nog als er een foutje bij een Chinese ambtenaar zijn ontdekt zou hij of zij direct ontslag krijgen en nooit meer aan een baan komen als ambtenaar misschien zelf doodstraf. Terwel in het west kijk naar het Schipholbrand, Enschede en het monstertruck incident. gewoon particulier baan in China is nu wel wat beter dan overheid baan. beter betaald en pension misschien in de toekomst. hoop dat hij nog zou werken als adviseur.
Caixin noemt BGI een ‘private’ research institute en wat verder in het artikel is BGI een ‘non profit organisatie’.
Wikipedia leert ons dat het instituut werkt met particulier, maar ook met overheidsgeld.
De website van BGI zelf, http://english.big.cas.cn/, presenteert het instituut als een onderdeel van de Chinese Academy of Sciences, die valt onder de Staatsraad.
Het staat dus niet vast dat het voor het zakenleven is dat de burgemeester van Jining de politiek verlaat.
Misschien is Mei Yonghong wel een integer man die oprecht de publieke zaak wil dienen en die tot de conclusie is gekomen dat hij dat beter kan doen door een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk en innovatief onderzoek dat de gezondheidszorg in China en de wereld ten goede kan komen. Misschien heeft hij gemerkt dat zijn talenten niet liggen op het vlak van het bestuurswerk.
Als dat zo is, dan is hij het soort mensen waarop Xi Jinping en Li Keqiang rekenen om China verder vooruit te laten gaan: onbaatzuchtig en wetenschappelijk ingesteld.