Politie in elk ziekenhuis?

Shenzhen is van plan in elk ziekenhuis een politiepost op te richten. De maatregel moet het geweld tegen medisch personeel afremmen.

Afbeelding15Tegen einde dit jaar zal de stad Shenzhen in alle ziekenhuizen een politiepost hebben. Dat moet vooral dokters beschermen voor toenemend geweld door ontevreden patiënten. Sinds op 18 maart een campagne tegen dit soort geweld gelanceerd werd heeft de stedelijke politie al minstens acht verdachten die medisch personeel aanvielen aangehouden.Sinds 2010 is het aantal medische geschillen in Shenzhen jaarlijks met 20% gestegen. In 2013 raakten liefst 128 medische werkers gewond in 130 incidenten.

Ook eigen veiligheid

De politieposten in de hospitalen zullen door één of twee politiemensen bemand worden. Die kunnen snel tussenkomen bij discussies en aanvallen in de kiem smoren. Ze moeten ook de ziekenhuizen helpen om hun eigen veiligheidsagenten op te leiden. Op dit moment hebben al 25 van de 148 stedelijke ziekenhuizen een permanente politieaanwezigheid. Voor de ziekenhuizen bestaat al een verplichting om per 100 personeelsleden drie veiligheidsmensen aan te werven, en per 20 bedden minstens één. In het University of Hong Kong-Shenzhen Hospital, komt de politiepost naast de ingang, maar één politieman blijft permanent in de noodgevallenafdeling in de kelder; daar is het risico op gewelddadige incidenten het grootst. Vorige maand werd een verpleegster met geweld door een man weggeduwd omdat zijn vrouw te lang moest wachten; een dronken patiënt sloeg twee veiligheidsagenten in het gezicht. In het Volkshospitaal van Longhua New District is de politie al aanwezig sinds 2008 en de dokters voelen er zich veel veiliger. Politiemensen in het Shenzhen Hospital of Traditional Chinese Medicine proberen kwade patiënten te kalmeren.

Verzekering

De lokale overheid overweegt ook alle ziekenhuizen te verplichten een verzekering af te sluiten voor medische fouten. Daarvoor loopt een proefproject in een aantal ziekenhuizen in juni.
Hoewel vandaag bijna iedereen een ziekteverzekering heeft, blijft het aandeel dat de patiënt zelf moet betalen (te) hoog. Wegens onvoldoende budgetten voor de normale werking moeten ziekenhuizen bovendien zoveel mogelijk prestaties en geneesmiddelen kunnen aanrekenen. Een en ander vormt de voedingsbodem voor frustratie waaruit het geweld tegen medisch personeel voortkomt.
Bron: China Daily
Lees hier meer over het geweld in Chinese ziekenhuizen.
Lees hier een studie met medewerking van de Wereldgezondheidsorganisatie over de toekomst van Chinese ziekenhuizen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *