Politie slaags met Chinese gemeenschap in Prato

In de Italiaanse textielstad Prato raakte de politie slaags met de lokale Chinese gemeenschap die een van de sterkste concentraties aan Chinezen in het Europees maakwerk is. De rellen kwamen er na een controle van de arbeidsinspectie. Een gemeenteraadslid schat dat 90 % van de meer dan 3000 Chinese bedrijven op een of andere wijze de wet niet naleeft.

Chinese immigrants look on as police officers conduct a check at the Shen Wu textile factory in Prato December 9, 2013. Prato, the historical capital of Italy's textile business, has attracted the largest concentration of Chinese-run industry in Europe within less than 20 years. Yet Prato is also a thriving hub of illegality committed by both Italians and Chinese, a byproduct of globalisation gone wrong, many people in the city say. Picture taken December 9, 2013. To match Insight ITALY-SWEATSHOP/ REUTERS/Stefano Rellandini (ITALY - Tags: BUSINESS TEXTILE SOCIETY IMMIGRATION) - RTX16WTS

Shen Wu tekstielatelier in Prato waar een brand uitbrak


Prato dat zich op 25 km van Florence bevindt, is traditioneel de hoofdstad van het Italiaans textiel. Sinds de jaren negentig begon de Chinese migratie die na de WTO toetreding van China nog sterker werd. Momenteel werken 50.000 Chinezen in de stad die in totaal 187.000 inwoners telt. De Chinezen zijn vaak uit Wenzhou afkomstig. Deze stad is ook in China bekend om zijn inwoners met een zakentalent.
De Italiaanse Kamer van Koophandel telde in 2008 te Prato 3100 Chinese bedrijven. Ze voeren voor miljoenen goedkope kledij uit en de Prato afdeling van Confindustria raamt hun omzet op 2  miljard euro per jaar en dat is de helft van de Italiaanse ondernemers in het district. Tussen 2001 en 2011 zag het Italiaans textiel zowel zijn omzet als zijn arbeidskrachten halveren. Vooral de snelheid waarmee de Chinese firma’s produceren, is verrassend. De lokale producenten hebben het voordeel tegenover hun collega’s uit Wenzhou dat ze de transportkosten van 40 dagen niet moeten betalen. Bovendien houden de meeste werkplaatsen het nauwelijks twee jaar uit en duiken nadien onder een andere naam weer op om de belastingen te omzeilen. Vele illegale migranten komen op basis van een toeristisch visum van 3 maanden en blijven tot ze rijk genoeg zijn. Niet zelden blijven arbeidsters 14 uur aan een stuk aan hun naaimachine zitten en verdienen 1500 euro per maand.
De arbeidsinspectie viel vorige week binnen in een bedrijf waar eind 2013  zeven pratoincdChinezen omkwamen in een brand. De arbeiders van de fabriek barricadeerden zich en honderden verzamelden buiten om met stenen en flessen te gooien naar de politie. Twee Chinese burgers en een politieman werden gewond. Regionaal voorzitter Enrico Rossi heeft het incident besproken met buitenland minister Paolo Gentiloni. ‘De Chinese gemeenschap moet de wet naleven’, aldus Rossi die schat dat de helft van de economische bedrijvigheid in het gebied onwetmatig zou zijn. Ook de Chinese woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken roept beide kanten op om zich aan de wettelijkheid te houden. Het stond echter al langer in de sterren geschreven dat er incidenten zouden plaats vinden.

“Onwettelijk”

pratochinatown

Chinatown Prato


Volgens de lokale overheid zijn twee derden van de Chinezen in Prato illegale migranten. Gemeenteraadslid Aldo Milone heeft het zelfs over 90 % van de Chinese bedrijven die de wet niet naleven. Dit kan gaan van het onwetmatig invoeren van stoffen uit China, het niet naleven van het arbeidsreglement tot en met belastingontduiking die Rossi jaarlijks op €1 miljard raamt. Prato burgemeester Roberto Cenni-zelf een tekstielondernemer-beloofde bij zijn machtsaanvaarding het gebied te zullen reinigen. Hij beklaagt zich nu over het tekort aan inspecteurs en ook over ambtenaren die valse verblijfsvergunningen uitschrijven van 600 tot 1500 euro per stuk.
Ondertussen is de Via Pistolese buiten de stadswallen als een levendige Chinatown uitgegroeid met zowel Chinese restaurants, kappers, scholen, reisagentschappen  en jeugd die Taiji beoefent in het park. Vele jaren deed het lokaal bestuur niets aan de groeiende Chinese gemeenschap waarvan de aanwezigheid de lokale economie helpt. Er was een stilzwijgende overeenkomst om de andere kant op te kijken omdat de Chinezen ook geld binnenbrachten die de invloed van de financiële crisis in de regio verlicht, aldus migratie onderzoeker Massimo Bressan bij het Prato’s Iris institute. De toekomst zal uitwijzen waar het doorbreken van de stilzwijgende overeenkomst toe zal leiden.
Bronnen: The Guardian, Reuters
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *