Vele bedrijfsleiders in de Parelrivierdelta (PRD) vinden dat de loonsverhogingen er de pan uit rijzen. Ze merken dat een kwart van hun werknemers binnen het jaar van baan wisselen. Ze doen enerzijds meer beroep op subsidies en belastingvoordelen en voeren anderzijds automatisering in en robotten.
Zoals we eerder schreven verdrievoudigden de Chinese lonen tussen 2005 en 2016. Het stijgingspercentage bedraagt de voorbije jaren 10% of meer. Vorig jaar was de loonstijging de geringste sinds 1997 met “maar” 8,9% stijging aldus Bloomberg. Analist Oru Mohiuddin van Euromonitor die de cijfers uitbracht merkt op dat de gemiddelde productiviteit van de werknemers zelfs nog meer steeg. In verschillende marktonderdelen zal China tegen 2020 van de wereldwijde markt 20% bezitten en dat is een gelijkaardig aandeel als Noord-Amerika en Europa, aldus nog mw. Mohiuddin. Gezien dit Chinees aandeel zich ver boven het Indische aandeel van 4,8% en het Braziliaanse van 3,3% bevindt, heeft het voor de ondernemers zin zich dicht bij de grote markt te bevinden.
Managers
Toch zitten de leidinggevenden in de Parelrivierdelta met de handen in het haar. Uit een studie bij 1200 ondernemers door de Universiteit van Wuhan blijkt dat een kwart van hun personeel het voorbije jaar van werk veranderde. Ze schrijven dit toe aan de loonsverhogingen. Medeauteur van de bevraging Prof Albert Park van de Hong Kong University of Science and Technology legt uit dat de werkgevers de werknemers beter moeten betalen willen ze hen behouden. In 2015 bedroeg het gemiddelde loon van een Chinese werker 4126 yuan, zowat gelijk als in Brazilië maar duidelijk hoger dan in andere opkomende economieën zoals Vietnam of India.
Volgens de ‘South China Morning Post’ gaan de directies gunsten bedingen om gemakkelijk toegang te hebben tot subsidies en belastingvoordelen. 23% van de fabriekseigenaren zijn of waren lid van de lokale raad of consultatieve commissie. 39% zijn leden van de communistische partij, zo blijkt uit bevraging. Verder blijkt uit hun onderzoek dat meer dan de helft van de bevraagde ondernemers overheidssubsidies ontvangt en deze bedroegen gemiddeld 2,6% van hun omzet. Naar verluidt ontvangen staatsondernemingen meer steun, maar hangt de privésector meer van de subsidies af.
Voorts blijkt dat 40% van de werkgevers een toevlucht neemt tot automatisering of robots. Het bedrag dat gespendeerd wordt aan onderzoek en ontwikkeling (O&O) daalde echter. Het aantal buitenlandse ondernemingen dat geld spendeertn aan O&O daalde in 2015 tot 38% terwijl dat het jaar voordien nog 60% bedroeg. Prof Park interpreteert dit als onzekerheid over de toekomstige markt zodat de bedrijfsleiders meer behoedzaam investeren.
Bronnen: FT, SCMP, Bloomberg