Deze week ziet China twee topdelegaties uit België aankomen. Vlaams minister-president Peeters staat aan het hoofd van een economische missie die voornamelijk West-China aandoet. Anderzijds zullen premier Di Rupo en vicepremier De Croo gedurende een paar dagen deelnemen aan de zomersessie van het World Economic Forum in Dalian. Over de panda die Di Rupo kon laten overkomen dreigt een heuse communautaire rel.
Vlaams minister-president Kris Peeters trekt van zondag tot donderdag richting China. Hij staat aan het hoofd van een zending met een politiek, academisch en een economisch luik. De economische missie is, voor het eerst, gericht op het westen van China grootste. De zending, georganiseerd door Flanders Investment & Trade (FIT) en het Departement internationaal Vlaanderen, doet hoofdstad Peking aan en de steden Chongqing en Chengdu, in het Chinese binnenland. Ze vormen de toegangspoort tot het westen van China. Het politieke luik omvat ontmoetingen met de Chinese vicepremier Liu Yandong en de Chinese minister voor Leefmilieu Zhou. Aan de zending nemen ook een twintigtal academici deel van de verschillende Vlaamse universiteiten. Bedoeling is de academische relaties tussen China en Vlaanderen te versterken.
China is voor het FIT, het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, een van de focuslanden. Normaal doet het FIT twee keer per jaar China aan. Het is echter voor het eerst dat het agentschap het centrum en westen van het land aandoet. De zending onder leiding van de minister-president is een van de grootste die het FIT al organiseerde richting China. Aan de zending nemen, naast veel dienstenbedrijven, ook veel bedrijven deel uit de brede voeding- en drankensector, zoals chocoladebedrijven. “Chocola en bier. Daar blijven we toch het meest voor bekend”, erkent Michèle Surinx van het FIT.
Federaal
Premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Pensioenen Alexander De Croo vertrekken maandag voor een bezoek van enkele dagen naar China om in Dalian deel te nemen aan de ‘Annual Meeting of the New Champions 2013′ van het Wereld Economisch Forum (WEF). Het is de belangrijkste bijeenkomst van politieke en economische beleidsmakers in Azië.
Beiden hebben dinsdag een ontmoeting met de Chinese eerste minister Li Keqiang en wonen dan de openingsceremonie van de meeting bij. Elio Di Rupo heeft ook een aantal bilaterale contacten terwijl vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo, die onlangs werd aangeduid tot vicevoorzitter van de ‘Global Agenda Council on Ageing’, de vergrijzingsdenktank van het WEF, zal deelnemen aan een studiegroep ‘Leading in a Complex World’ met een aantal bedrijfsleiders.
Woensdag zijn Di Rupo en De Croo aanwezig op een receptie voor een reeks bedrijfsleiders van Belgische ondernemingen in China en CEO’s van Chinese bedrijven. De premier neemt ook deel aan de zitting ‘Celebrating the 2014 Technology Pioneers’, waarop volgens het kabinet van Elio Di Rupo een Belgische onderneming in de prijzen zal vallen. De vicepremier volgt ook een aantal sessies over economisch herstel, en heeft vrijdag in Peking ontmoetingen met de Chinese minister van Werk en Sociale Zaken Yin Weimin, bedrijfsleiders en pensioenfondsen.
Voor zijn vertrek zei Di Rupo dat China (ondanks een tragere groei) de drijfveer blijft van Azië in het algemeen, maar ook de eerste economie ter wereld zal worden. Hij zei onder de indruk te zijn hoe de leiders het land met zo’n grote bevolking besturen: miljoenen stegen uit de armoede en de kwaliteit van het leven verbeterde opmerkelijk. België van zijn kant is sterk qua innovatie in gezondheidszorg, geneesmiddelen en duurzame nijverheid aldus premier Di Rupo die Chinese investeerders uitnodigde zo meldt China Daily nog. Hetzelfde blad laat ook ambassadeur Liao Liqiang aan het woord die aanstipt dat België expertise bezit in micro-elektronica, behandeling van elektronisch afval en de geneesmiddelenindustrie. Liao merkt verder op dat de bilaterale handel toenam tot 26,3 miljard in 2012. België heeft 4 Confucius instituten en 23 basis- en middelbare scholen waar Chinees kan geleerd, zo besluit ambassadeur Liao.
De reis van de premier heeft al communautaire commotie losgemaakt omdat hij er een overeenkomst sluit om een panda 10 jaar naar België over te brengen. Dit dit is echter niet naar de Antwerpse zoo maar naar een dierentuin dichtbij Bergen, de thuisbasis van de premier zo opperen oppositiestemmen van Vlaamse kant. Er zal zowaar in het nationaal parlement over worden geïnterpelleerd. Het devies lijkt ondertussen :”Eigen zootje eerst”. Zal de premier dan niet antwoorden:” In China leven de panda’s toch ook in de bergen”? Het kabinet van de premier laat ondertussen weten dat de keuze van de zoo gebeurde door de Chinezen nadat het dierenpark uit Brugelette vorig jaar al de kandidatuur had ingediend. Meer rechtse ideologische benaderingen zijn het pandaverhaal evenmin vreemd: zo wordt het vrije initiatief van de Bergense privé-zoo toegejuicht tegenover het staatsinitiatief van de Antwerpse zoo. Over de verwezenlijkingen van de missies volgt meer in onze rubriek” De stand van Zaken”
Bronnen: DM, HLN, China Daily, DS