De vierdaagse reis van premier Li Qiang in Duitsland is beëindigd. Hij zat mede de intergouvernementele dialoog voor, onderhield zich met topbedrijfsleiders en bezocht Beieren. Veel was te doen over de-risking en beide landen waren het eens te willen samenwerken in groene technologie. Li deed in Frankrijk een voorstel in drie punten .
Eigenlijk liep de discussie over derisking ten aanzien van China als een rode draad door de besprekingen. Tijdens zijn ontmoeting met bedrijfsleiders van Siemens, Volkswagen, Mercedes-Benz, Schaeffler en BASF maandag verwierp Li de retoriek van ‘derisking’ en ‘minder afhankelijkheid’ van China . Li argumenteerde:’ Door de economische globalisering raakte de wereldeconomie meer verweven, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs onveiligheid’. Li zei dat alle partijen zich zorgen maken over de veiligheid, maar dat het essentieel is om een redelijke definitie van risico’s en preventie te hebben. ‘Onjuiste afhandeling van beveiligingsproblemen zou in plaats daarvan de risico’s kunnen vergroten en grotere problemen kunnen veroorzaken’, vond Lij. ‘Risicopreventie en samenwerking zijn geen tegenpolen’, zei Li, eraan toevoegend ‘dat het afwijzen van samenwerking het grootste risico is, terwijl gebrek aan ontwikkeling het belangrijkste veiligheidsprobleem is. Alle partijen kunnen onderhandeling en samenwerking gebruiken om risico’s te voorkomen’, besloot hij.
Kanselier Scholz verzekerde Li dinsdag dat Duitsland de prestaties van China op het gebied van ontwikkeling en welvaart, die bijdragen aan wereldvrede en stabiliteit, ten volle verwelkomt. Duitsland verzet zich tegen elke vorm van ‘ontkoppeling’, zei hij, waarbij hij benadrukte dat ‘risicovermindering’ niet betekent ‘ontkoppeling’ van China. Scholz zei dat Duitsland zich blijft inzetten voor het ontwikkelen van stabiele betrekkingen met China en dat het bereid is de uitwisselingen verder te versterken en de wederzijds voordelige samenwerking met China te verdiepen. Duitsland ondersteunt investeringen in twee richtingen en zal Chinese bedrijven een gezond ondernemingsklimaat bieden om in het land te investeren, voegde hij eraan toe.
Ook de vertegenwoordigers van de zakenwereld spraken zich in dezelfde zin uit. Ze zeiden dat ze bereid zijn om meer te investeren in China, hun aanwezigheid op de Chinese markt uit te breiden en de Chinees-Duitse samenwerking verder te verdiepen op het vlak van klimaatverandering, het verbeteren van onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden en het bevorderen van digitale omvorming. Ze zeiden ook dat het handhaven van internationale samenwerking de juiste manier is om risico’s te beperken en dat ‘ontkoppeling’ van China geen oplossing is. China is de grootste handelspartner van Duitsland met een bilateraal handelsvolume van ongeveer 300 miljard euro in 2022. Duitsland is ook Europa’s grootste investeerder in China
Resultaten
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier op dinsdag zei Li dat de twee landen zijn overeengekomen om een mechanisme op te zetten voor dialoog en samenwerking op het gebied van klimaatverandering en groene transformatie. Beide landen kwamen ook overeen om een derde economische en financiële dialoog op hoog niveau te houden evenals een milieuforum en een gezondheidsforum. Tegen de achtergrond van de complexe veranderingen in de internationale situatie, toenemende deglobalisering en het trage herstel van de wereldeconomie, zouden China en Duitsland moeten samenwerken om een grotere bijdrage te leveren aan wereldvrede en ontwikkeling, voegde hij eraan toe. Li ging niet in op Scholz wens dat China druk zou uitoefenen om in Oekraïne vrede te bereiken.
De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft dinsdag in Berlijn intentieverklaringen ondertekend met BMW en Mercedes-Benz en maandag met Volkswagen. De commissie wil de samenwerking tussen de twee naties in de auto-industrie verder stimuleren, evenals gezamenlijk onderzoek, innovatie en de wijdverbreide aanvaarding van nieuwe-energievoertuigen stimuleren. Volgens de commissie heeft ze maandag in Berlijn ook een intentieverklaring ondertekend om samen te werken met Airbus en BASF in een poging de samenwerking te versterken op gebieden als duurzame productie en gebruik van vliegtuigbrandstof, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe chemische materiaaltechnologieën, bouw van hoogwaardige chemische projecten en productie en toepassing van koolstofarme producten.
Beieren
Na zijn verblijf in Berlijn reisde Li met zijn delegatie naar Beieren waar hij ontvangen werd door ministerpresident Söder en top bedrijfsleiders. Markus Söder verklaarde op één lijn te zitten met de Bondsregering ‘Ik denk dat we in een gezamenlijk diplomatiek offensief zitten om gewoon te proberen weer aan de praat te komen. Helemaal niet praten is de verkeerde manier. Met elkaar praten biedt een kans op verbetering’. Concreet is Beieren bezorgd dat de invoer uit China tijdens het eerste kwartaal met 15% toenam terwijl minder goederen in China verkocht werden tijdens deze tijdspanne. Voor Söder is belangrijk om banen te creëren in Beieren door middel van investeringen in de Volksrepubliek. Li bezocht zowel BMW als Siemens. Tijdens het diner zat BMW CEO Oliver Zipse naast de Chinese premier. Li beklemtoonde vooral de wederzijdse politieke belangen. De Duits-Chinese samenwerking is bijzonder belangrijk in deze turbulente tijden voor vrede in de wereld betoogde hij.
Xinhua geeft een veelzeggend schriftelijk interview weer van voorzitter & CEO BMW Group Region China Jochen Goller. ‘China is zowel een grote markt als leidend in innovatie’, aldus Goller. Meer bepaald werd het land de grootste markt van nieuwe energie voertuigen, wereldleider in batterijen, onderdelen van EVs e.a. BMW heeft 4 O&O hubs in China en Lingyue Digital Information Technology. De voorbije 3 jaar verdrievoudigde dit O&O personeel tot 3200. Hij stipt ook aan met 460 lokale leveranciers samen te werken. Naar de toekomst toe hoopt hij dat Duitsland en China zullen samenwerken bij het uitbouwen van een kringloopeconomie.
Frankrijk
Na zijn bezoek aan Duitsland trok Li Qiang naar Frankrijk waar hij deelneemt aan de Summit for a New Global Financing Pact die op verzoek van de Franse president Macron is samengeroepen. In Parijs deed hij tijdens een diner met vertegenwoordigers uit zakenkringen een voorstel in drie punten om de samenwerking tussen Frankrijk en China te verdiepen. Een eerste punt benadrukt de zekerheid en de stabiliteit van de globale industriële en bevoorradingsketens. In een tweede voorstel tot meer samenwerking qua innovatie zag hij mogelijkheden in hoogwaardige productie, moderne diensten, groene omvorming en de digitale economie. Wat het derde punt het bevorderen van een gezond zakenklimaat betreft, beloofde hij dat China gestaag de institutionele openstelling zal bevorderen die regels, voorschriften, management en normen omvat. Li voegde er aan toe dat China de bescherming van intellectuele eigendomsrechten zal opvoeren, een marktgericht zakenklimaat van wereldklasse zal bevorderen dat wordt beheerst door een degelijk wettelijk kader en de legitieme rechten en belangen van buitenlandse bedrijven in China zal beschermen. De premier hoopte dat de Franse kant zijn markt open houdt en een eerlijke, rechtvaardige en niet-discriminerende zakelijke omgeving voor Chinese bedrijven opbouwt.
Bronnen: Global Times, China Daily, SCMP, br.de