President bezoekt Indonesië en Maleisië (upd)

President Xi Jinping is op Bali aangekomen. Hij bezocht Indonesië en Maleisië en zal in Bali de bijeenkomst  bijwonen van de economische leiders van APEC op het Indonesische eiland. Zijn reis duurt van 2 tot 8 oktober waarna hij afgelost wordt door premier Li Keqiang die na de ASEAN-top in Brunei ook Thailand en Vietnam aandoet van 9 tot 15 oktober.

AfbeeldingEerst bracht Xi een staatsbezoek aan Indonesië en dan aan Maleisië. Daarna kwam hij terug naar Indonesië om er de tweedaagse ‘zitting van de economische leiders’ bij te wonen, een onderdeel van het Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) forum op het Indonesische eiland Bali. De APEC is een organisatie van Aziatische landen en landen die aan de Stille Oceaan grenzen. Op het ogenblik zijn 21 landen lid van de gemeenschap (o.a. ook de VS, Australië, Japan). Zij sturen 11 staatshoofden, een groot aantal diplomaten en 1200 directeuren van grote bedrijven naar Bali om er van 1 tot 10 oktober deel te nemen aan conferenties voor specifieke doelgroepen.  China wil  de handel in de regio vlot laten verlopen door verschillende vrijhandelsverdragen  op elkaar af te stemmen en te verbeteren.
Wegens de problemen rond de shutdown heeft President Obama echter zowel zijn deelname afgezegd aan de APEC-top dinsdag te Bali als aan de ASEAN-top te Brunei donderdag.  BZ-minister Kerry mag de eer redden en persorganen menen dat de Chinese leiders de show zullen stelen. Voor China is het premier Li Keqiang die naar de ASEAN bijeenkomst in Brunei trekt waar hij zal deelnemen aan 3 topconferenties.. Daarna gaat Lis reis verder naar Thailand en Vietnam tot 15 oktober.
Eerst heeft Xi  in de twee Zuidoost-Aziatische landen met zijn collega’s en andere politici gepraat over de wederzijdse betrekkingen en samenwerking op de gebieden van handel, investeringen, regionale en mondiale kwesties, onderwijs, technologie en cultuur. De twee gastlanden zijn lid van de ASEAN, een verbond van 10 landen in Zuidoost-Azië waar China zaken mee doet en onderhandelt over regionale kwesties. Met Indonesië heeft China sinds 2005 een strategisch partnerschap, met Maleisië sinds 2009.
Indonesië
Voor Xi werd in Jakarta de rode loper uitgerold. Indonesië heeft de grootste economie van de ASEAN-landen en speelt dan ook een sleutelrol in de relatie China-ASEAN. Het is het enige ASEAN-land bij de G20 en verwacht dit jaar een groei van 5-6%. . China heeft dus om meer dan één reden belang bij de verdere expansie van zijn economische betrekkingen met Indonesië. China is nu al de grootste handelspartner van dat land. In 2012 bedroeg de wederzijdse handel liefst 66,2 miljard dollar, een jaarstijging met 5,6%. De Chinese invoer uit Indonesië stagneert sinds begin 2012 zodat het nu een klein handelsoverschot heeft. Chinese firma’s hadden einde 2012 in totaal 2 miljard dollar geïnvesteerd in Indonesië. In 2012 kwamen er 850.000 Chinese bezoekers.
Voor Chinese firma’s liggen er veel mogelijkheden om deel te nemen aan Indonesische infrastructuurprojecten. China zal de invoer uit Indonesië moeten aanmoedigingen. Chinese firma’s willen ook meer in Indonesië investeren. Zij kunnen helpen om de uitvoer te verhogen en scheppen banen. Concreet werd  tijdens het bezoek van Xi contracten voor infrastructuur, technologie en toerisme voor meer dan 28 miljard dollar ondertekend . Daarbij zit een project voor de bouw van een monorail in Jakarta, een stad met zeer zware verkeersproblemen.
Er is ook een algemeen akkoord om de samenwerking te verbeteren op diverse domeinen, zoals infrastructuur, transport, energie, financiën, scheepvaart en visvangst. Beide landen zijn voorstander van een verdere uitbreiding van het vrijhandelsverdrag tussen China en ASEAN. Ook op politiek en zelfs militair gebied verdiept de samenwerking. Indonesië neemt ook een verzoenende houding aan in de territoriale twisten over de Zuid-Chinese zee, hoewel het zelf ook een deel ervan claimt.
Maleisie

xijpmaleis

Xi met vrouw in Maleisië


Bij Xi’s bezoek aan Maleisië werd de hoop uitgesproken dat beider bilaterale handel die nu 95 miljard $ bedraagt, zou verhoogd worden tot 160 miljard $ tegen 2017. China is al Maleisië grootste handelspartner en omgekeerd is Maleisië China’s grootste handelspartner binnen ASEAN. Maleisië wordt het derde Aziatische land na Japan en Zuid-Korea waarvan de bilaterale handel met China groter wordt dan 100 miljard $. De wederzijdse investeringen beliepen vorig jaar 7 miljard $ over een 5000 programma’s. Beiden proberen een model-samenwerking op te zetten door het opzetten van gemeenschappelijke nijverheidszones waarvan een in Qinzhou (Guangxi) als een in Kuantan, de grootste Maleisische stad aan de oostkust. Ook in het geschil over de Zuid-Chinese zee streeft het land eerder verzoening na.
(China Daily, AFP, Asia Times)
voor reportages over Xi’s reis en de resultaten ervan, volg de reeks http://www.xinhuanet.com/english/cnleaders/xjp201310/index.htm
een studie van het Chinese beleid met strategische partnerschappen zie
http://www.burmalibrary.org/docs14/JCSAA31-01-Li.pdf

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *